Крайцерска скорост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Крейсерска скорост)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Крайцерски полет на четиримоторния Airbus A340

Крайцерска скорост, круизна скорост (калка от англ. cruise speed, разпространен е и русизмът крейсерска скорост), е скорост на движение на въздушен, морски или речен съд, автомобил или друго транспортно средство с минимален разход на гориво за километър изминат път; тази скорост позволява да се измине максимален пробег с фиксиран обем гориво.

В авиацията това е скоростта на хоризонталния[1] (крайцерски) режим на полета, при който отношението между необходимата тяга и скоростта на полета има минимална стойност[1]. С крайцерска скорост в авиацията обикновено се извършват рейсовете по авиомаршрутите. Основната част от полета се извършва на тази скорост, като различните режими на полета са основно при излитане, кацане и заемане на назначения от РВД ешелон. Тя представлява примерно 30 – 80% от максималната скорост и за гражданските въздушни съдове не превишава скоростта на звука (освен при пътническите авиолайнериConcorde“ и „Ту-144“).

В зависимост от поставените задачи на полета са възможни и други режими на полета: с максимална, минимална, икономична скорост, а също и скорост при максимална продължителност на полета.

При леките автомобили крайцерската скорост обикновено се достига при включена най-високата предавка и педал на акселератора (газта) в положение близко до средното, макар този режим на движение да не е режимът с минимален разход на гориво на километър. Автомобилът ще е най-икономичен, ако пътуването се състои от редуващи се цикли „плавно ускоряване + пробег по инерция“. Разходът на гориво при извънградското шофиране се измерва именно на крайцерска скорост.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Коллектив авторов Авиация. Энциклопедия.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Коллектив авторов. Авиация. Энциклопедия / Свищёв Г.П. – М.: Большая Российская энциклопедия, 1994. – 736 с.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „крейсерская скорость“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.