Кристина Баксанова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кристина Баксанова
български журналист

Родена
16 ноември 1975 г. (42 г.)
Националност Флаг на България България
Професия журналист, репортер, телевизионен водещ

Кристина Баксанова е български журналист, репортер, телевизионен водещ и главен редактор „Международни новини“ в редакцията на „bTV новините“. С повече професионален опит в bTV и Нова телевизия. Автор е на много документални филми за „bTV Документите“ и bTV Репортерите. Позната е на зрителите с отразяването на международни политически и социални събития.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кристина Баксанова е родена на 16 ноември 1975 г. в Пазарджик. Неин баща е Дончо Баксанов, областен управител на област Пазарджик при първото правителство на Бойко Борисов и депутат в 42-рото и 43-тото Народно Събрание от парламентарната група на ГЕРБ.[1]

Завършва ЕГ „Бертолт Брехт“ в Пазарджик и магистърска степен по телевизионна журналистика и международни отношения от едноименния факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Впоследствие специализира в Германия и в няколко други европейски страни[2]. Защитава докторска дисертация по темата за съвременната политическа ситуация в Германия и Югоизточна Европа.

Първите стъпки в професията си прави във вестниците „Антени“, „Неделен стандарт“, предаването „Добро утро“ на БНТ, ProMedia.[3] Постъпва на работа в bTV от нейното създаване през 2000 г. Три години преди това е репортер към „Новини и актуални предавания“ на Нова телевизия.

През 2006 година се омъжва за колегата си Милослав Попов, който е тонрежисьор в телевизията.[4]

Награди[редактиране | редактиране на кода]

През 2002 г. на Кристина Баксанова са връчени почетната награда на БЧК, както и няколко отличия на неправителствени организации, свързани с работата ѝ за проблемите с опазването на околната среда.

Ежегодният европейски медиен фестивал в град Русе награждава журналистката през 2004 г. с филмова награда за документалния ѝ филм „Португалия в ЕС“. През 2008 г. филмовият фестивал в Балчик и връчва телевизионна награда за проекта „Непознатият цар“, част от поредицата „Цар Фердинанд Български – непознатите години“.

През 2010 г., в деня на българския лекар, Кристина Баксанова получава годишната награда от Българския лекарски съюз, за целенасочената си работа в областта на здравеопазването.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]