Кристина Баксанова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кристина Баксанова
български журналист

Родена
16 ноември 1975 г. (43 г.)
Националност Флаг на България България
Професия журналист, репортер, телевизионен водещ

Кристина Баксанова е български журналист, репортер, телевизионен водещ и главен редактор „Международни новини“ в редакцията на „bTV новините“. С повече професионален опит в bTV и Нова телевизия. Автор е на много документални филми за „bTV Документите“ и bTV Репортерите. Позната е на зрителите с отразяването на международни политически и социални събития.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кристина Баксанова е родена на 16 ноември 1975 г. в Пазарджик. Неин баща е Дончо Баксанов, областен управител на област Пазарджик при първото правителство на Бойко Борисов и депутат в 42-рото и 43-тото Народно Събрание от парламентарната група на ГЕРБ.[1]

Завършва ЕГ „Бертолт Брехт“ в Пазарджик и магистърска степен по телевизионна журналистика и международни отношения от едноименния факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Впоследствие специализира в Германия и в няколко други европейски страни[2]. Защитава докторска дисертация по темата за съвременната политическа ситуация в Германия и Югоизточна Европа.

Първите стъпки в професията си прави във вестниците „Антени“, „Неделен стандарт“, предаването „Добро утро“ на БНТ, ProMedia.[3] Постъпва на работа в bTV от нейното създаване през 2000 г. Три години преди това е репортер към „Новини и актуални предавания“ на Нова телевизия.

През 2006 година се омъжва за колегата си Милослав Попов, който е тонрежисьор в телевизията.[4]

Награди[редактиране | редактиране на кода]

През 2002 г. на Кристина Баксанова са връчени почетната награда на БЧК, както и няколко отличия на неправителствени организации, свързани с работата ѝ за проблемите с опазването на околната среда.

Ежегодният европейски медиен фестивал в град Русе награждава журналистката през 2004 г. с филмова награда за документалния ѝ филм „Португалия в ЕС“. През 2008 г. филмовият фестивал в Балчик и връчва телевизионна награда за проекта „Непознатият цар“, част от поредицата „Цар Фердинанд Български – непознатите години“.

През 2010 г., в деня на българския лекар, Кристина Баксанова получава годишната награда от Българския лекарски съюз, за целенасочената си работа в областта на здравеопазването.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]