Кристина Фернандес де Киршнер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Кристина Фернандес
Кристина Фернандес
Мандат
10 декември 2007 – 10 декември 2015
Вицепрезидент Хулио Кобос
Предшествана от Нестор Киршнер
Последвана от Маурисио Макри

Родена
19 февруари 1953 г. (1953-02-19) (65 г.)
Съпруг Нестор Киршнер
Партия: Фронт за победа
Религия Католицизъм
Университет Национален университет на Ла Плата

CF SIGNATURE.svg

Кристина Елисабет Фернандес де Киршнер (на испански: Cristina Elisabet Fernández de Kirchner, Произн. на испански: [kɾisˈtina eˈlisaβet ferˈnandes ðe ˈkirʃner]), известна повече като Кристина Фернандес, е аржентински политик.

През 2007 г. става президент на Аржентина, наследявайки на този пост своя съпруг Нестор Киршнер. След неговата смърт през 2010 г. тя оглавява и коалицията Фронт за победа, както и лявата фракция на Хустисиалистката партия.

Популярна е още като Кристина Киршнер и Сеньора К., както и с прякора la Pinguina (Пингвинката) поради дългите години, прекарани в Патагония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Кристина Фернандес е родена на 19 февруари 1953 г. в Рингелет, район на Ла Плата, столицата на провинция Буенос Айрес. Потомка е на испанци по бащина и немски преселници по майчина линия. През 1970-те год. следва „Право“ в Националния университет на Ла Плата. Там се запознава с Нестор Киршнер (1950 – 2010), за когото се омъжва на 9 март 1975 г. Имат 2 деца – Масимо и Флоренсия.

Като студентка Фернандес се присъединява към Перонистката младеж, младежката организация на Хустисиалистката партия, но след военния преврат от 1976 г. се оттегля от политическия живот. Заедно със съпруга си Нестор Киршнер заминава за родния му град Рио Галегос в южната провинция Санта Крус, където работят като адвокати.

Начало на политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

След падането на военния режим Кристина Фернандес подновява политическата си дейност. През 1989 и отново през 1993 г. тя е избрана в законодателното събрание на провинция Санта Крус. През 1995 г. е избрана за сенатор от провинцията във федералния Сенат. След неуспешните за хустисиалистите избори през 1997 г. е депутат в долната камара, но отново е сенатор от 2001 г.

На президентските избори през 2003 г. Хустисиалистката партия се разцепва и издига няколко кандидати, сред които е съпругът на Фернандес Нестор Киршнер, подкрепян от новосформираната фракция Фронт за победа. Фернандес подпомага предизборната кампания на съпруга си, макар че не взима участие в негови публични изяви[1]. На първия тур на изборите Киршнер остава втори с 22% от гласовете, но водещият кандидат Карлос Менем, също представител на Хустисиалистката партия, се отказва от участие във втория тур и Киршнер става президент на Аржентина[2].

Киршнеристко управление[редактиране | редактиране на кода]

По време на президентския мандат на нейния съпруг Кристина Фернандес играе активна роля в управлението. Тя взима участие в засилващите се конфликти в Хустисиалистката партия, като през 2005 г. води агресивна кампания на изборите за сенатори в провинция Буенос Айрес срещу Хилда Гонсалес де Дуалде, съпруга на бившия хустисиалистки президент Едуардо Дуалде. Заради енергичния си реторичен стил Фернандес често е сравнявана с Ева Перон.

През юли 2007 г. Кристина Фернандес де Киршнер е официално номинирана от фракцията Фронт за победа за кандидат-президент. На изборите на 28 октомври 2007 г. печели с близо 44% от гласовете – с почти 22% повече от най-близката си конкурентка Елиса Карио[3]. Така става 2-та жена президент в историята на страната, но и 1-та жена, избрана за президент на Аржентина (след като Исабел Перон заема поста без избори, в качеството си на вицепрезидент след смъртта на Хуан Доминго Перон). Официално встъпва в длъжност на 10 декември 2007 г.

На 23 октомври 2011 г. Кристина Фернандес де Киршнер печели втори президентски мандат с 53% от гласовете и голяма преднина пред останалите кандидати[4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]