Нестор Киршнер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Нестор Киршнер
Néstor Kirchner
аржентински политик

Роден
Починал
Ел Калафате, Аржентина
Погребан Рио Галегос, Аржентина

Религия католицизъм
Образование Национален университет Ла Плата
Политика
Партия Фронт за победа
51-ви президент на Аржентина
25 март 2003 – 10 декември 2007
Семейство
Съпруга Кристина Фернандес де Киршнер (9 май 1975 г. – 27 октомври 2010 г.)

Подпис Néstor Kirchner Signature.svg
Уебсайт www.nestorkirchner2011.com
Нестор Киршнер в Общомедия

Нестор Киршнер (на испански: Néstor Carlos Kirchner) е президент на Аржентина, губернатор на аржентинската провинция Санта Крус и съпруг на бившата президентка Кристина Фернандес де Киршнер.

Киршнер, който през 2010 два пъти е опериран от сърдечно съдови проблеми, умира в дома си в Ел Калафате на 27 октомври 2010 вследствие на сърдечен удар[1]. На погребението освен няколкостотин хиляди аржентинци, присъстват и лидерите на осем южноамерикански държави.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Рио Галегос на 25 февруари 1950. Баща му е от швейцарски произход, а майка му от смесен чилийско-хърватски. Висшето си образование получава в Национален университет Ла Плата, където се дипломира като юрист. Тук среща и съпругата си Кристина, за която впоследствие се оженва.

Нестабилната политическа обстановка в столицата го кара да се върне в родния си град и заедно със своята съпруга, също юрист, да основе успешна адвокатска кантора. След падането на военната дикататура и установяването на демокрация в страната през 1983, започва активно да участва в политическия живот. Към 1986 успява да събере достатъчно политическа подкрепа, за да се кандидатира за кмет на Рио Галегос и да спечели. Мандадът му (1987 – 1991) е достатъчно успешен, за да бъде издигнат за кандидат на изборите за Губернатор на провинция Санта Крус през 1991 и да спечели с 61%. Остава на поста до 2003, когато печели прзиденстските избори в Аржентина срещу Карлос Менем.

Президенство[редактиране | редактиране на кода]

Киршнер поема страната в разгара на сериозна икономическа криза, с огромен външен дълг от 178 $ милиарда и задушаваща корупция на всички нива. Скоро след встъпването си в длъжност Киршнер прави сериозни промени във Върховния Съд, като сменя почти всички стари консервативни членове с нови (включително и жена, изявен атеист). Сменя и голяма част от висшите военни, чиято репутация е била опетнена от Мръсната война. Отменена е и амнистията за военни извършили престъпления през периода на военната дикататура.

Още в първата си година като президент успява да разсрочи и преструктура голяма част то въшния дълг на страната и да осигури глътка въздух за икономиката. Става първият аржентински президент, поканен да удари първия звънец на Нюйоркската фондова борса.

През 2007 обявява че няма да се кандидатира за втори мандат, въпреки че има подкрепата на над 60% от избирателите, според социологическите проучвания. Вместо това той подкрепя кандидатурата на жена си Кристина Фернандес де Киршнер и се съсредоточава върху създаването на собствена политическа партия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]