Кръстьо Мирски (политик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Кръстьо Мирски.

Кръстьо Мирски
български политик
Роден: 1852 г.
Починал: 7 май 1920 г. (68 г.)
Народен представител в:
I ОНС   IV ОНС   IV ВНС   VIII ОНС   XIV ОНС   

Кръстьо Иванов Мирски е виден български общественик, публицист и книжовник.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 15 януари 1852 г. в Котел, в рода на Гаврил Кръстевич.

Преселва се във Варна през ноември 1878 г. и четири десетилетия е в центъра на обществения живот в града. Става член е на Демократическата партия. Избиран е за председател на варненския апелативен съд и за народен представител в Третото, Четвъртото, Осмото и Четиринадесетото Обикновено Народно събрание и в Четвъртото Велико Народно събрание.

Има огромни заслуги към културния живот на Варна[1]. Открива първата книжарница във Варна. Оказва съдейства за пренасянето в града на печатницата на Райко Блъсков. Има големи заслуги и за развитието на театралното дело. Става кмет на Варна в периода 1879 – 1890 г[2]. През този период благоустроява кардинално Варна и съдейства за културно-просветното ѝ развитие. Построяват се училищата „Св. Кирил“, „Св. Наум“, разширява се училище „Св. Методий“. Изграждат се и първите модерни морски бани на релси, което издига авторитета на Варна като морски курорт. Кръстьо Мирски способства изготвянето и на първия план за разширение на Морската градина, построява се часовниковата кула и първата театрална зала „Съединение“.

Кръстьо Мирски е един от първите членове на Българската академия на науките. Автор е на повече от 250 статии, книги, учебници и преводна литература. Умира на 7 май 1920 г.

Харалан Ангелов Кмет на Варна (17 април 1888 – 1890) Иван Мънзов
Ангел Пюскюлиев Кмет на Варна (17 септември 1905 – 1906) Ангел Пюскюлиев

Източници[редактиране | редактиране на кода]