Куадра (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Местоположението на остров Куадра край западните брегове на Британска Колумбия
Изглед от морския провинциален парк "Ребека Спит"

Остров Куадра (на английски: Quadra Island) е 19-тият по големина остров край западните брегове на Канада в Тихия океан. Площта му е 270 km2[1], която му отрежда 95-то място сред островите на Канада. Административно принадлежи към канадската провинция Британска Колумбия.

География[редактиране | редактиране на кода]

Островът се намира край западното крайбрежие на Британска Колумбия, на изток от големия остров Ванкувър, от който го отделя протока Дискавъри (минимална ширина 700 м). На север и североизток протока Окисоло го отделя от островите Сонора и Маурейе, а на изток протока Хоскин (минимална ширина 800 м) – от остров Рийд. Малко пò на изток, зад протока Сутил е остров Кортес.

Крайбрежието на острова с дължина 159 км[2] е доста разчленено, с можество малки заливи. Островът има много характерна форма, приличаща на свит юмрук с изпънат и насочен показалец на юг. От север на юг дължината му е 34,5 км, а ширината му варира от 14,2 на север до 1,6 км на юг ("показалеца").

По-голямата част на острова е хълмиста с максимална височина до 619 м (връх Маунт Сеймур) в западната част, докато южната тясна част е равнинна и никъде височината не превишава 100 м. Целият остров е изпъстрен със стотици малки, главно проточни езера по късите, но пълноводни почти целогодишно реки. По-големи езера са: Мейн (най-голямото на острова), Клиър, Вилидж Бей, Морт, Страмбърг, Нютън и други, а най-голямата река е Лиома, течаща от север на юг през езерата Мейн и Вилидж Бей и вливаща се в залива Вилидж Бей.

Климатът е умерен, морски, влажен. Голяма част от острова е покрита с гъсти иглолистни гори. На острова са създадени четири провинциални парка: "Мейн Лейк" – в източната част, "Смол Инлет" – морски провинциален парк, на север, "о-ви Октопус" – морски провинциален парк, на североизток и "Ребека Спит" – морски провинциален парк, в южната част, които предоставят идеални условия за опазване на местната флора и фауна. Създадените природни паркове, чудесните естествени плажове в южната част, изградените екопътеки и множеството малки езера са предпоставка за развиване на туризма и рекреационното дело на острова.

Население[редактиране | редактиране на кода]

През 2006 г. на острова живеят 2472 човека, разпределени в две селища – Куатаски Коув (Quathiaski Cove) на югозападното и Хариот Бей (Heriot Bay) – на югоизточното крайбрежие. Освен тези две постоянно населени места има още две ваканционни селища Гранит Бей (Granite Bay) на брега на залива Каниш и Якулта (Yaculta) в най-южната част на острова, в които сезонно пребивават известно количество жители, обслужващи множеството туристи, посещаващи острова. От двете постоянни селища Куатаски Коув и Хариот Бей има редовно двежещи се фериботи, съответно до съседните острови Ванкувър (град Камбъл Ривър) и Кортес (град Уелтаун).

История[редактиране | редактиране на кода]

Островът е открит през 1792 г. от експедицията на Джордж Ванкувър, но повече от 100 години островът е безименен. През 1903 г. географският съвет на Канада приема решение големия остров, който дотогава се е наричал Ванкувър-Куадра да се нарича само Ванкувър, а по-малкия, източно от него Куадра е кръстен в чест на мореплавателя Хуан Франсиско де ла Бодега и Куадра, който по същото време и в същия район ръководи испанска правителствена експедиция и заедно с Джордж Ванкувър откриват и картират големи участъци от западното крайбрежие на Британска Колумбия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Quadra Island“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.