Хуан Франсиско де ла Бодега и Куадра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хуан Франсиско де ла Бодега и Куадра
Хуан Франсиско де ла Бодега и Куадра 
Роден: 22 май 1744 г.
Починал: 26 март 1794 г. (49 г.)

Хуан Франсиско де ла Бодега и Куадра (на испански Juan Francisco de la Bodega y Quadra) (22 май 1744 - 26 март 1794) испански военноморски офицер, изследовател на северозападното крайбрежие на Северна Америка.

Първи години и кариера[редактиране | редактиране на кода]

19-годишен Хуан Франсиско де ла Бодега и Куадра постъпва в испанската военноморска академия в Кадис, а четири години по-късно, през 1767 излиза с първия офицерски чин – мичман. През 1773 вече като лейтенант е капитан на военен кораб.

Първа експедиция 1775[редактиране | редактиране на кода]

През 1775 испанското адмиралтейство организира експедиция на два кораба за дооткриване, изследване и картиране на северозападните брегове на Северна Америка с цел присъединяване на тези ничии по това време територии към испанските владения. За командир на ескадрата е назначен вицеадмирал Бруно де Есета, който командва фрегатата "Сантиаго", а Бодега и Куадра – шхуната "Сонора". На испанците са дадени нареждания да опознаят новите брегове, така че новооткритите територии да бъдат признати като испанските земи. Друга важна цел на експедицията е идентифицирането на бурно развиващите се по това време руски селища в този район. Експедицията извършва бегло картиране на крайбрежието до 59° с.ш., където достига на 15 август 1775, района на днешния град Ситка в Аляска и се завръща в Мексико без да успее да осъществи контакт с руските заселници в района.

Втора експедиция 1779[редактиране | редактиране на кода]

През 1779 Бодега и Куадра участва в нова експедиция по същия маршрут, като този път достига покрай брега още по-на север до 61° 17' с.ш. По време на тази експедиция Бодега и Куадра се представя като отличен командир и поради големите му заслуги през 1780 е повишен в звание капитан на фрегата.

Следващи години[редактиране | редактиране на кода]

През 1780-1783 Бодега и Куадра извършва търговско плаване до Каляо в Перу, от където се завръща натоварен с живак, добит от мините в Чили и Боливия. През 1784 плава до Куба, а следващите четири прекарва в каботажно плаване около Испания. През 1788 е назначен за комендант на военноморската база в Сан Блас, Мексико, поема командването ѝ през 1789 и организира няколко експедиции по западното, тихоокеанско крайбрежие на Мексико.

Нова експедиция 1791-1792[редактиране | редактиране на кода]

През 1791 поема командването на най-северната колония на Испания по западното крайбрежие на Северна Америка в залива Нутка, на западния бряг на остров Ванкувър.

През следващите две години Бодега и Куадра и неговите подчинени детайлно картират голяма част от силно разклонената брегова линия в днешните щати Вашингтон на САЩ и Британска Колумбия на Канада. Изследва протоците Хуан де Фука, Джорджия, Джонстън и Кралица Шарлота, отделящи остров Ванкувър от континента. През август и септември 1792 към тази дейност се присъединява и британската експедиция на Джордж Ванкувър, като много от географските обекти получават смесени англо-испански названия. В резултат от съвместната работа на двамата изтъкнати мореплаватели е картирана и опозната голяма част от силно изрязаната брегова линия в този район.

Последни години[редактиране | редактиране на кода]

Години наред Бодега и Куадра страда от хронично главоболие, поради което през април 1793 излиза в пенсия и се връща в Мексико, където умира на 26 март 1794 от мозъчен кръвоизвив.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носят:

Бодега Бей (38°20′ с. ш. 123°03′ з. д. / 38.333333° с. ш. 123.05° з. д.) – град на западното крайбрежие на Калифорния, северно от Сан Франциско;
Бодега (38°16′ с. ш. 123°00′ з. д. / 38.266667° с. ш. 123° з. д.) – залив на западното крайбрежие на Калифорния, северно от Сан Франциско;
Бодега – скали в залива Бодега, на западното крайбрежие на Калифорния, северно от Сан Франциско;
Куадра (50°10′ с. ш. 125°14′ з. д. / 50.166667° с. ш. 125.233333° з. д.) – остров край западните брегове на Канада, между континента и остров Ванкувър.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Juan Francisco de la Bodega y Quadra“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.