Курт Левин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Курт Цадек Левин
Kurt Zadek Lewin
американски психолог
Mogilno tablica pamiatkowa Kurta Lewina.jpg
Роден
Починал

Националност Флаг на Германия Германия
Флаг на САЩ САЩ
Религия Юдаизъм
Образование Лудвиг Максимилиан университет
Хумболтов университет на Берлин
Научна дейност
Област Психология
Образование Хумболтов университет на Берлин
Учил при Карл Щумпф
Работил в Университет „Корнел“
Университет „Дюк“
Видни студенти Леон Фестингър, Роджър Баркър, Блюма Зейгарник
Известен с групова динамика, Т-групи
Повлиял Фриц Пърлс, Ейбрахам Маслоу, Дейвид Колб и други.
Курт Цадек Левин в Общомедия

Курт Цадек Левин (на немски: Kurt Zadek Lewin) е американски психолог от еврейски произход, талантлив и оригинален изследовател. В своето развитие тръгва от полето на гещалт психологията. Отдалечава се от класическия предмет на психологията, в лицето на явлението и понятието образ и се насочва към изследване на такива сложни психични образувания като личност, мотив, потребности, претенции, поведение, групова динамика, както и към важни експериментални принципи на психическо изследване.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 9 септември 1890 година в Могилно, Германска империя. Завършва Университета „Фридрих-Вилхем“ в Берлин и става професор в същия университет. След установяването на нацизма през 1933 г., емигрира в САЩ, където преподава в различни университети.

В американския си период от своето творчество разработва предимно социално-психологични проблеми. В общата си методологична ориентация той е релативист, създава релационна теория за личността, известна още като теория за полето или за жизненото пространство. В тази теория, която е лице на неговото творчество, прилага гещалт подход към анализа на личността и нейното поведение. Описва функционирането на човека в жизненото пространство с редица понятия, взети от естествознанието и топологията. Той контекстно пледира за изследване на човека и неговото обкръжение по начин, който удовлетворява постигането на истината.

За него сложните психични образувания като мотиви, потребности, взаимоотношения, ценности, претенции и проблеми, могат да се изследват успешно в естествена среда. Изучава от динамичната гледна точка: фрустрация и регресия (1937 – 1941), ниво на аспирации (1936 -1944), учене (1942). Левин държи психическия експеримент да моделира успешно това, което се случва с личността в реалния живот. Дава началото на така наречените ситуационни концепции за човешката психика.

Умира на 12 февруари 1947 година в Нютънвил, САЩ, на 56-годишна възраст.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]