ЛГБТ и здравеопазване

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Въпросите на ЛГБТ и здравеопазването са тези въпроси свързани с медицината, които се отнасят до лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансджендър хората, както по отношение на техните здравни въпроси, така и по отношение на здравното обслужване и третиране в сферата на здравеопазването.

Изследвания по въпроса за специфичната за ЛГБТ етиология както и проблемите на ЛГБТ хората в здравеопазването са правени, особено в САЩ, Великобритания и Германия, като все пак тези изследвания датират от сравнително скоро и не са много обемни в сравнение с изследвания върху здравето и здравното обслужване на други малцинства които са етнически, расови и културни. Причината е, че за разлика от изброените малцинства ЛГБТ групите имат достъп до здравеопазването, който не е ограничен от езикови, културни, сегрегационни бариери, но в същото време това не означава, че ЛГБТ групите не са лишени от необходимото внимание по отношение на техните здравни проблеми, както и не страдат от дискриминационни практики в здравеопазването.

Като една от причините за това може да се изтъкне намесата и желанието на лекари да приложат или препоръчат репаративна терапия. Подобна практика обаче се смята за неприемлива според последното становище на Американската психологична асоциация. [1] Това становище се отличава от предходните на АПА, които отричат като цяло репаративната терапия с уточнението, че асоциацията стриктно заявява, че такъв тип психологическа терапия не просто не трябва да се прилага, но и да не се препоръчва от медицинските работници в областта на психичното здраве.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]