Ленски стълбове

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ленски стълбове
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Изглед към Ленските стълбове.
Изглед към Ленските стълбове.
В регистъраLena Pillars Nature Park
РегионЕвропа и Северна Америка
Местоположение Русия
ТипПриродно
Критерииviii
Вписване2012  (36-а сесия)
61.1069° с. ш. 127.3617° и. д.
Местоположение в Русия Далекоизточен федерален окръг
Ленски стълбове в Общомедия

Ленските стълбове (на руски: Ленские столбы) представляват геоложко образувание и едноименен природен парк в Якутия, Русия.

Разположени са по брега на река Лена в Хангалаския улус, на около 220 km от Якутск. Стълбовете са с височина от 150 до 300 метра и водят началото си в периода камбрий – преди около 550 млн. години. Формирането им като форми на релефа, обаче, се е случило по-късно – преди около 400 хил. години.[1] Резултат са от естествена ерозия. Съставени са от редуващи се слоеве варовици, доломити и шисти. През 2012 г. са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.[2][3]

Природен парк[редактиране | редактиране на кода]

Природният парк „Ленски стълбове“ е създаден с указ на президента на Якутия на 16 август 1994 г. В границите му влизат два филиала – „Стълбове“ и „Сински“. Има площ от 485 хил. хектара. Основната цел на парка е развитието на екотуризма.[4] Освен Ленските стълбове на територията на парка са разположени пясъчни масиви (тукулани), каменни оръдия на труда от неолита, уникални екосистеми на вечната замръзналост, останки от мамути, бизони и вълнести носорози. На територията на парка могат да се открият 464 вида растения, от които 21 са застрашени от изчезване. Фауната включва 42 вида бозайници, 102 вида птици и 21 вида риби. Тук също така, освен Лена, текат реките Синя и Буотама. Езерата са представени от Борулах, Начабил-Кюйолере и Муора. Климатът тук е характерният за Сибир – с дълга зима, кратко лято и големи температурни амплитуди. По-голямата част от парка (80%%) е заета от тайга.[5][6] До парка може да се стигне с корабче или лодка от Якутск по река Лена.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]