Лидар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Произведено чрез лидар изображение на националния паметник Ефиджи Маундз в САЩ

Лидар (на английски: LIDAR или LiDAR, LADAR) е технология за дистанционно получаване на информация за отдалечени обекти.

Това се постига чрез сензори – активни оптични системи, използващи за целта лазери и камери, и явленията на отражение на светлината и нейната дисперсия в прозрачна и полупрозрачна среда.

Обектите се осветляват с лазер и отразената светлина се анализира.

Приема се, че терминът е акроним на английски език от Light Identification Detection And Ranging (военна употреба), като други интерпретации са, че е производен на Light (светлина) + Radar, както и Light Detection And Ranging [1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Lidar“ и страницата „Remote sensing“ в Уикипедия на английски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.