Направо към съдържанието

Лиляна Бочева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лиляна Бочева
българска диригентка
Родена
Починала

Лиляна Бончева Бочева е известна българска хорова диригентка и музикална педагожка.[1]

Дъщеря на Бончо Бочев и пряка продължителка на неговото дело. Като дългогодишна диригентка на хор „Бодра смяна“, тя обогатява репертоара му с творби на класически и съвременни чуждестранни автори, сред които „Stabat mater“ на Джовани Батиста Перголези, мадригали на Клаудио Монтеверди, „Коледни песни“, „Missa braevis in D“ на Бенджамин Бритън, произведения на Вельо Тормис, Золтан Кодай, а също на съвременни български автори – Иван Спасов, Красимир Кюркчийски и др.

Под диригентството на Лиляна Бочева хор „Бодра смяна“ се утвърждава като един от най-добрите български и световни детски хорове, осъществяват се много записи, издават се грамофонни плочи, изнасят се стотици престижни турнета зад граница. Нейна е идеята деца от хор „Бодра смяна“ да участват в оперни постановки на Софийската народна опера, както и осъществяването на съвместни проекти със симфонични оркестри.

Лиляна Бочева утвърждава хор „Бодра смяна“ като уникална музикална детско-педагогическа школа. Днес възпитаници на хор „Бодра смяна“ са изявени певци, музиканти, преподаватели по музика, критици, редактори.

Паметна плоча на Бончо Бочев и Лиляна Бочева на дома им на ъгъла на бул. „Ситняково“ и ул. „Гео Милев“, София

Умира на 20 септември 2005 година в град София. Изпратена е от няколко поколения хористи на „Бодра смяна“ в Софийската църква „Свети Седмочисленици“.[2]

Памет[редактиране | редактиране на кода]

На Лиляна Бочева е наречена улица в квартал „Бенковски“ в София (Карта).

Лиляна Бочева е удостоена със званието „Почетен гражданин на София[неработеща препратка]„. Посмъртно е удостоена с наградата „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци, Класик ФМ радио и Националния център за музика и танц към Министерството на културата.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]