Бончо Бочев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бончо Николов Бочев
Boncho Bochev.jpg
Информация
Роден
Починал
22 май 1975 г. (75 г.)
София, България
Националност Флаг на България България

Бончо Николов Бочев е български хоров диригент и педагог. През 30-те години на ХХ в. е учител в София, където създава хора на „Софийските славейчета“, който през 1947 г. прераства в хор „Бодра смяна“. Именно с този хор Бончо Бочев постига световна известност, в потвърждение на която идват многобройните национални и международни награди. С „Бодра смяна“ той изпълнява за първи път произведенията на редица български автори, популяризира активно творбите на световната класическа и модерна музика. Признат е за родоначалник на детското хорово пеене в България.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Бончо Бочев е роден в семейството учителя Никола Бочев Горидков. Ранните си детски години прекарва в Поликраище, което смята за свое родно място. Гимназиалното си образование получава в Народната държавна гимназия, Велико Търново. През периода 1920 – 1922 завършва педагогическото си образование в Бяла черква. След това е учител на различни места в България, преди да се засели окончателно в София. Като учител по музика в училище „Антим I“, Бончо Бочев създава към училището детски хор, който бързо придобива известност под името „Хор на софийските славейчета“, на чиято основа по-късно е създаден хор „Бодра смяна“.

Извън хоровата си дейност, Бончо Бочев е изтъкнат педагог. Заедно с творци като Борис Тричков е един от основоположниците на ранното музикално образование в България – изучаването на солфеж, хорово пеене и т.н. Близкото приятелство между Бончо Бочев и Добри Христов ражда едни от най-добрите образци на българската хорова музика.

След политическите промени, настъпили в България през 1945 година, хорът, ръководен от Бончо Бочев получава сегашното си име „Бодра смяна“, което носи и днес.

Бончо Бочев и „Бодра смяна“[редактиране | редактиране на кода]

Паметна плоча на Бончо Бочев и Лиляна Бочева на дома им на ъгъла на бул. „Ситняково“ и ул. „Гео Милев“, София

Дейността на Бончо Бочев като творец и музикант неизбежно се свързва с хор „Бодра смяна“. С този хор Бочев достига върха на своето творчество и като музикант, и като педагог. Специално с „Бодра смяна“ Бочев за първи път в музикалната история на България извежда детското хорово пеене до нивото на високото певческо майсторство – традиция, продължена от неговите приемници в лицето на Лиляна Бочева, Христо Недялков, Захари Медникаров и др.

За първи път Бончо Бочев и „Бодра смяна“ изпълняват творби на български композитори – Георги Димитров, Филип Кутев, Любомир Пипков, Тодор Попов, Светослав Обретенов и др., като много от тях са написани специално за хора. Въвежда се изпълнението на произведения от световната класика – Клаудио Монтеверди, Йохан Себастиан Бах и др. Близки контакти с Бончо Бочев имат творци като Золтан Кодай, Дмитрий Шостакович, Дмитрий Кабалевски, Бенджамин Бритън, творбите на тези композитори, някои специално написани, присъстват неизменно в репертоара на „Бодра смяна“.

Заедно с „Бодра смяна“ Бончо Бочев получава признание за творчеството си като лауреат на множество международни награди.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]