Лоренцина де Медичи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лоренцина де Медичи
дъщеря на Лоренцино де Медичи
Родена
1547 г.
Починала
1590 г. (43 г.)
Семейство
РодМедичи по род
Колона по брак
БащаЛоренцино де Медичи
МайкаЕлена Бароци
СъпругДжулио Колона
Децаняма

Лоренцѝна де Мèдичи (на италиански: Lorenzina de' Medici; * ок. 1547, Венеция, Венецианска република; ок. 1590, Рим, Папска държава) е извънбрачна дъщеря на Лоренцино де Медичи и метресата му Елена Бароци.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Твърди се, че баща ѝ е бил убит, когато тя току-що се е родила или вероятно дори преди нейното раждане. Той е в изгнание във Венеция, след като е виновен за убийството на херцог Алесандро де Медичи и бяга от убийците на херцог Козимо I, които го преследват през половин Европа.

След смъртта на баща си Лоренцина е отгледана от семейството си.

Омъжва се за римския благородник Джулио Колона († док. юни 1530), военен, син на Джироламо ди Антонио и Витория Конти, на когото е втора съпруга. Тя няма деца и вероятно почива скоро след сватбата, тъй като съпругът ѝ по-късно се жени за трети път.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Lorenzina de' Medici в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​