Лорънс Рокфелер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лорънс Рокфелер
американски финансист
Роден
Починал
11 юли 2004 г. (94 г.)
Ню Йорк, САЩ

Учил вПринстънски университет
НаградиПрезидентски медал на Свободата
Семейство
БащаДжон Рокфелер-младши
МайкаАби Олдрич Рокфелер
Братя/сестриАби Рокфелер Мозе
Нелсън Рокфелер
Дейвид Рокфелер
Джон Рокфелер III
Уинтроп Рокфелер

Лорънс Рокфелер е един от шестимата внуци на прочутия филантроп - милиардера Джон Рокфелер. Той е роден на 26 май 1910 г. в Ню Йорк и е четвъртото от шестте деца на Рокфелер-младши и Аби Олдрич Рокфелер. Умира на 11 юли 2004 г. в съня си в дома си в Манхатън.

Общото богатство на Лорънс Рокфелер беше оценено на 1,5 милиарда долара. Въпреки че не е бил нито вицепрезидент, нито губернатор, нито председател на голяма световна банка като други членове на своето семейство, не само богатството, но и приносът на Лорънс Рокфелер за обществото се оценява като огромен. Той получава образованието си в Принстънския и Харвардския университет, където учи философия и право. Подобно на дядо си Джон Рокфелер, който през живота си е пожертвал над 550 милиона американски долара за различни фондове и учреждения, Лорънс Рокфелер става известен с подкрепата си за екологията, развитието на националните паркове и успехите си в икономиката и в областта на рисковите капитали. Той е предпочитал инвестициите в нови начинания, чието бъдеще зависи най-вече от научното и технологичното развитие, финансирал корпорациите Интел и Епъл, получава награда за приноса си в проучването на рака и подпомага начинания, които ще подпомогнат националната сигурност и благоденствието.

По време на Втората световна война той достига чин лейтенант и работи за Бюрото по аеронавтика, въпреки финансирането на бизнеса на семейството му за Хитлер. След като Хитлеристка Германия започва похода си за завладяване на Европа, той започва да се занимава с военна авиация. Според някои Лорънс Рокфелер е финансирал програмата НЛО - извънземни на Съединените щати.

Самият той се описва като човек, който събира най-различни джунджурии.