Луиз (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карта на архипелага Хайда Гуаи (Кралица Шарлота) и разположеният в източната му част остров Луиз

Остров Луиз (на английски: Louise Island) е третият по големина остров в архипелага Хайда Гуаи (Кралица Шарлота) край западните брегове на Канада в Тихия океан. Площта му е 275 км2[1], която му отрежда 18-о място сред островите на провинция Британска Колумбия и 93-то в Канада. Необитаем.

Островът се намира в източната част на архипелага, източно от остров Морсби. На север е заливът Къмшауа, а на запад протока Кармайкъл с минимална ширина едва 20 м. На 2 км на юг е по-малкия остров Талункуан. Формата му е овална, издължена от северозапад на югоизток на 22,3 км, а максималната му ширина е 19,2 км.

Бреговата линия с дължина 87 км[2] е слабо разчленена. Покрай югоизточните и южни брегове има множество малки островчета, скали и рифове.

По-голямата част на острова е хълмиста и нископланинска с максимална височина от 1082 м (връх Маунт Карл) в централната част. Има няколко езера, най-голямото от които е езерото Мейдърс.

Климатът е умерен, морски, влажен, предпоставка за пълноводни почти през цялата година къси реки. Голяма част от острова е покрит с гъсти иглолистни гори.

На острова се намират две бивши селища – Ню Клеу (New Clew) на северното и Скиданс (Skedans) на североизточното крайбрежие, които сега са обект на туристически атракции.

Островът вероятно е открит през 1775 г. от испанския мореплавател Хуан Франсиско де ла Бодега и Куадра, а по-късно, през 1792 г. източното му крайбрежие е картирано от британски морски офицери, участници в експедицията на Джордж Ванкувър (1791-1795), които обаче не установяват, че е отделен остров от остров Морсби. В началото на 80-те години на XIX в. е открит тесния проток Кармайкъл, като по този начин е доказано островното му положение и е кръстен в чест на принцеса Луиз (1848-1939), четвърта дъщеря на кралица Виктория и женена за маркиз Джон Камбъл (1845-1914), 4-ти генерал-губернатор на Канада в периода 1878-1883 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Atlas of Canada. List of Islands // Архивиран от оригинала на 2013-01-22. Посетен на 2012-06-03.
  2. Atlas of Canada. List of Islands // Архивиран от оригинала на 2013-01-22. Посетен на 2012-06-03.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Луиз (остров)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​