МАН Груп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
МАН Груп (MAN Group)
Основана 1758 година
Седалище Мюнхен, Германия
Служители 55235 (2012 година)
Продукти автобуси,камиони,машини
Годишен оборот 16472 млн. евро (2011 година)
Нетни годишни приходи 247 млн. евро (2011 година)
Уебсайт [1]
МАН Груп (MAN Group) в Общомедия

МАН Груп (MAN Group) е германска холдингова група за проектиране и производство на камиони, автобуси, двигатели и механични инженерни съоръжения. Компанията е една от водещите европейски производители в този бранш. Служителите са около 53 500 работника в целият свят.

Началото на холдинга е още от 1758 г., когато е създадена ковачницата „Свети Антон“ в град Оберхаузен, Германия. В днешни дни за компанията работят повече от 65 000 служители. Компанията има оборот около 15 млрд. € за 2003 г. Седалището на холдинга е в Мюнхен, Бавария. Служителите са около 53 500 работника в целият свят. Система за управление на управление, e с ясно разпределяне на ролите, с централизация на стратегическите дейности по управление и укрепване на оперативните отговорности на трите подгрупи: MAN Truck & Bus, MAN Diesel & Turbo и MAN Латинска Америка.

Абревиатурата MAN означава Maschinenfabrik Augsburg Nürnberg.

Направления[редактиране | редактиране на кода]

Автомобили МАН с различно предназначение

MAN Nutzfahrzeuge AG е на 3-то място в Европа по производство на камиони и автобуси.

Автобус МАН

MAN Diesel SE произвежда дизелови двигатели.

MAN Turbomaschinen AG произвежда компресори за индустрията и промишлени турбини.

MAN Truck & Bus произвежда автобуси и камиони.

MAN Ferrostaal AG технически и финансови дела


MAN Diesel SE[редактиране | редактиране на кода]

Предприятието се намира в град Аугсбург в Германия. То е производител на дизелови двигатели за различни машини. Компанията произвежда два четиритактови двигатели с мощност между 450 KW и 87 MW. Освен това предприятието произвежда и газови турбини с мощност до 50 MW, парни турбини с мощност до 150 MW и компресори с обем до 1,5 милиона m³ / ч и налягане до 1000 бара. Асортимента на компанията включва и турбокомпресори, витла, газови двигатели, химически реактори, морски задвижващи системи (оборудване за плавателни съдове) и оборудване за петролната и газовата промишленост.

MAN Truck & Bus[редактиране | редактиране на кода]

Компанията е разположена в град Мюнхен. Това е една от най-големите компании от холдинга MAN. MAN Truck & Bus е един от водещите световни доставчици на търговски превозни средства и транспортни решения. Предприятието произвежда камиони с бруто теглото, вариращо от 7,5 до 44 тона, превозни средства със специално предназначение тежкотоварни превозни средства със брутни тегла до 250 тона, автобуси (цели автобуси и шасита) градски и междуградски, както и дизелови и газови двигатели. Също така компанията предлага и широка гама услуги. MAN Truck & Bus има четири предприятия на територията на Германия в градовете Мюнхен, Нюрнберг, Залцгитер и Плауен. Освен тези обекти компанията има предприятия и в град Щайр в Австрия и в градовете Познан, Стараховице и Краков в Полша. Други производствени обекти са разположени в Анкара (Турция), в Санкт Петербург (Русия), в Южна Африка и в Индия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

МАН Груп