Медицински университет (Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от МУП)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Медицински университет.

Медицински университет – Пловдив
Основаване 1945
Ректор проф. Стефан Костянев
Студенти 2418
Местоположение Пловдив, България
Сайт www.meduniversity-plovdiv.bg
Map of Plovdiv.png
42.1429° с. ш. 24.7317° и. д.
Местоположение в България Пловдив
Медицински университет – Пловдив в Общомедия
Медицински университет – Пловдив

Медицинският университет в Пловдив е държавно висше медицинско училище с предмет на дейност подготовка и повишаване на квалификацията на специалисти в областта на медицината и здравеопазването.

Включва 6 основни звена: Медицински факултет, Факултет по дентална медицина (б. Стоматологичен факултет), Фармацевтичен факултет, Факултет по обществено здравеопазване, Департамент за специализирано езиково обучение и Медицински колеж.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създаден е през 1945 г. като Медицински факултет в Пловдивския университет. факултетът е отделен под името Медицинска академия (1950), преименуван на Висш медицински институт (1954). Включен е в структурата на обединената Медицинска академия през 1972 г. и отново е самостоятелен от 1990 г. С решение на Народното събрание от 22 февруари 2002 г. Висшият медицински институт се преименува на Медицински университет. Носил е името на известния руски учен академик Иван Павлов.

През 1974 г. е създаден Стоматологичният факултет, в структурата на ВМИ е включен Медицинският колеж през 1997 г. С решение на Народното събрание от 15 март 2006 г. е разкрит Фармацевтичният факултет като основно звено в структурата на Медицинския университет.

Медицински факултет[редактиране | редактиране на кода]

В Медицинския факултет се подготвят студенти, които при завършване на висшето си образование получават образователно-квалификационна степен ”магистър” по медицина с професионална квалификация – лекар. Настоящата квалификационна характеристика е основен документ за организиране и управление на учебния процес.

Обучението по медицина се провежда само в редовна форма и продължава 6 години, по учебен план и учебни програми, утвърдени от Факултетния съвет. Те са изготвени съобразно единните държавни изисквания (Постановление на МС №245 от 16 ноември 2005) и европейските директиви 75 / 362 / ЕЕС и 75 / 363 / ЕЕС, които определят съдържанието на професионалната компетентност и видовете дейности, които трябва да може да извършва получилият университетска диплома ”магистър” с професионална квалификация – лекар.

Факултет по дентална медицина[редактиране | редактиране на кода]

MU-Plovdiv DM1.jpg
MU-Plovdiv DM2.jpg

Фармацевтичен факултет[редактиране | редактиране на кода]

Обучението на магистър-фармацевти в Медицинския университет стартира през 2003 г. с 30 студенти по държавна поръчка. В края на 2005 г., след акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация, специалността получи много добра оценка.

Ректори[редактиране | редактиране на кода]

  • 1995 – 2003: проф. д.м.н. Атанас Джурджев
  • 2003 – 2011: доц. д-р Георги Паскалев
  • 2011 – ____: проф. д-р Стефан Костянев

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]