Мадоната с Младенеца и два ангела

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мадоната с Младенеца и два ангела
Sandro Botticelli 062.jpg
Сандро Ботичели
Година 1468 – 1469 г.
Техника темпера върху дърво
Размери 71 × 100 cm
Изложена Музей Каподимонте, Неапол, Италия

„Мадоната с Младенеца и два ангела“ (на италиански: Madonna col Bambino e due angeli) е картина на италианския художник Сандро Ботичели, рисувана през 1468 – 1469 г., използвана техника темпера върху дърво (100 x 71 см), изложена в зала 6 на Музей Каподимонте, Неапол.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално картината е приписана на Филипо Липи, но по-късно при подробни проучвания се доказва, че е рисувана от Сандро Ботичели. Датата не е известна с прецизност, но някои подробности (като изобразяването на лицата) показват, че творбата е рисувана около 1470 г.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Фигурите в картината са композирани по примера на Филипо Липи в творбата му „Липина“ от около 1465 г., както и на картината на Андреа Верокио “Девата на млякото“. В картината на Ботичели е изобразена Дева Мария, която държи в ръце Христос, подкрепян от двама малки ангела. На фона, над висок мраморен парапет се открива скалист пейзаж, очертан синтетично, осъществявайки посредничество между теоретичното пространство, създадено от перспективната равнина, и реалното пространство, съставено от героите на преден план. Начинът, по който е изобразена главата на Дева Мария със заострена брадичка показва, че Ботичели е повлиян от лицата на Мадоните в картините на Андреа Верокио. Видът на изобразените герои е сериозен, целенасочен, абсорбиращ се в собствената си красота и с нотка на меланхолия, стил типичен за творбите на Сандро Ботичели.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Bruno Santi, Botticelli, ne I protagonisti dell'arte italiana, Scala Group, Firenze 2001. ISBN 88-8117-091-4
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Madonna col Bambino e due angeli (Botticelli)“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.