Майо I Орсини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Майо I Орсини (на италиански: Maio I Orsini, Mateo, Madius, Matthaios, Maso, Mahius Orsini, Maio di Monopoli; † ок. 1238) от италианския род Орсини е от 1194/1195 г. пфалцграф на Кефалония.

Йонийските острови, графството на Майо I Орсини

Той произлиза от Монополи в Пулия и е пират в свитата на сицилианския адмирал Маргарит от Бриндизи. Майо I Орсини се жени за неговата дъщеря и така получава претенции за имотите на тъста си.

През 1185 г. Вилхелм II от Сицилия дава Йонийските острови на Маргарит от Бриндизи, които той завладял в битка от Византийската империя. Така Маргарит от Бриндизи става първият пфалцграф на Кефалония и Закинтос. През 1194 г. той е ослепен по нареждане на римско-немския император Хайнрих VI и затова преписва „Пфалцграфството Кефалония“ на своя зет Майо I Орсини.

Така Майо I става ок. 1194/1195 г. вторият пфалцграф на Кефалония и Закинтос (Занте). Той се поставя под закрилата на силните съседни държави: 1209 г. той се подчинява на Република Венеция и става венециански гражданин, 1216 г. той става папски васал, 1236 г. акцептирта главното владетелство на Княжество Ахея под княз Готфрид II дьо Вилардуeн.

1207 г. в пфалцграфството се създава католическорто епископство Кефалония.

Около 1238 г. Майо I умира.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Майо I Орсини има с дъщерята на Маргарит от Бриндизи (вероятно) един син:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „История“         Портал „История          Портал „Гърция“         Портал „Гърция          Портал „Италия“         Портал „Италия