Майо I Орсини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Майо I Орсини
пфалцграф на Кефалония
Роден
Починал
1238 г.
Семейство
РодОрсини

Майо I Орсини (на италиански: Maio I Orsini, Mateo, Madius, Matthaios, Maso, Mahius Orsini, Maio di Monopoli; † ок. 1238) от италианския род Орсини, е от 1194/1195 г. пфалцграф на Кефалония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Йонийските острови, графството на Майо I Орсини

Той произлиза от Монополи в Пулия и е пират в свитата на сицилианския адмирал Маргарит от Бриндизи. Майо I Орсини се жени за неговата дъщеря и така получава претенции за имотите на тъста си.

През 1185 г. Вилхелм II от Сицилия дава Йонийските острови на Маргарит от Бриндизи, които той завладял в битка от Византийската империя. Така Маргарит от Бриндизи става първият пфалцграф на Кефалония и Закинтос.

През 1194 г. той е ослепен по нареждане на римско-немския император Хайнрих VI и затова преписва пфалцграфството Кефалония на своя зет Майо I Орсини. Така Майо I става ок. 1194/1195 г. вторият пфалцграф на Кефалония и Закинтос (Занте). Той се поставя под закрилата на силните съседни държави: 1209 г. той се подчинява на Република Венеция и става венециански гражданин, 1216 г. той става папски васал, 1236 г. акцептирта главното владетелство на Княжество Ахея под княз Готфрид II дьо Вилардуен.

През 1207 г. в пфалцграфството се създава католическото епископство Кефалония.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Майо I Орсини има с дъщерята на Маргарит от Бриндизи (вероятно) един син:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]