Македонско студентско дружество „Дружба“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Македонско студентско дружество „Дружба“
Информация
Типстудентска организация
Основана1890 г., София, Княжество България
Положениенесъществуваща
СедалищеСофия
Езицибългарски

Македонското студентство дружество „Дружба“ е асоциация на българските студенти и интелектуалци от Македония в София. Дружеството е формирано в края на 1890 година от студентите от Македония в София. Сред по-видните членове са Даме Груев, Петър Попарсов, Христо Коцев, Димитър Мирчев, Никола Дейков и Никола Наумов. Асоциацията има конспиративна насоченост и се опитва да се легализира посредством издаването на списание. Дружеството подготвя свой правилник, който е изпратен за печат в Румъния, но печатницата изгаря заедно с него[1].

Цели[редактиране | редактиране на кода]

Целите на организацията са:[2]

  1. Освобождаване на Македония от османска власт
  2. Формиране на революционна организация в Македония
  3. Привличане на съмишленици и изпращането им в Македония
  4. Издаване на списание, което да се противопоставя не само на турския терор, но и на пропагандите

Разпускане[редактиране | редактиране на кода]

През март 1891 година след убийството на министъра на финансите Христо Белчев, Даме Груев и Никола Наумов са арестувани и затворени, а дружеството решава да се саморазпусне, за да се избегнат други жертви.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том II. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-024-1. с. 857. (на македонска литературна норма)
  2. Ванчо Ѓорѓиев, Слобода или Смрт, Македонското националноослободително дело во Солунскиот вилает 1893-1903 година, Скопие, Институт за История-Философски Факултет, стр. 216