Манолово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Манолово
Кметство Манолово
Кметство Манолово
Общи данни
Население818 души[1] (15 септември 2022 г.)
23,6 души/km²
Землище34,691 km²
Надм. височина501 m
Пощ. код6152
Тел. код04362
МПС кодСТ
ЕКАТТЕ47101
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСтара Загора
Община
   кмет
Павел баня
Иса Бесоолу
(ДПС)
Кметство
   кмет
Манолово
Мурад Моллаахмед
(ДПС)

Манолово е село в Южна България. То се намира в община Павел баня, област Стара Загора. И е най малкото селце

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Манолово се намира в подножието на средна Стара Планина, в Розовата долина на 30 км от град Казанлък, в близост до резерватите „Централен Балкан“ и „Джендема“. Административно е разположено в Община Павел Баня, като граничи със селата Тъжа, Осетеново и Александрово. Манолово е китно селце в полите на Стара планина, с традиции в отглеждането на етеричномаслени култури и производството на розово масло. През 1974 г. е построена розоварна, собственост на Димитър Стефанов. В селото, преобладаващото население е от български произход, което съжителства с български граждани от ромски и турски произход. През него минава главен подбалкански път, както и ЖП линията София-Карлово-Бургас.

История[редактиране | редактиране на кода]

Старите имена на селото са Ашакли, Малко Село, Борисово. Розоварни е имало и преди 9 септември 1944 година. Едната е била на Христо Христов, а другата на Михаил Загорски.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Природните забележителности са Поляновите области – Високите камъни и Юрдалан. На Високите камъни има място наречено „Крали Марковата стъпка“ – скална деформация приличаща на стъпка, за която легендата разказва че е стъпил там и на Средна гора Крали Марко.

Културна забележителност е читалището „Михал Захариев“. Михал Захариев – Манол е бил партизанин, от където и идва името на селото – Манолово. Има два паметника – на центъра и пред къщата му.

Действащо е училището, което е основно, има и детска градина и клуб на пенсионера.

Храм „Света Петка“

Личности[редактиране | редактиране на кода]


Галерия[редактиране | редактиране на кода]