Долно Сахране

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Долно Сахране
Общи данни
Население 721 души[1] (15 март 2022 г.)
49,5 души/km²
Землище 14,589 km²
Надм. височина 417 m
Пощ. код 6161
Тел. код 04329
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 22808
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   кмет
Павел баня
Иса Бесоолу
(ДПС)
Кметство
   кмет
Долно Сахране
Дешка Ганева
(независим)
Долно Сахране в Общомедия

Долно Сахране е село в Южна България. То се намира в община Павел баня, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото се намира между Казанлъшката и Карловската котловина. Разположено е близо до яз. Копринка. На 9 km е от град Павел баня, а на 49 km – от град Стара Загора. Близо до селото минава река Габровница.

История[редактиране | редактиране на кода]

В съседство със село Долно Сахране се намира древната столица и представителен град на Одриското царство от 320 г. пр. Хр. Севтополис, основан от тракийския цар Севт III, понастоящем под водите на язовир Копринка. Севтополис е превзет и унищожен като знак за края на властта на Севт ІІІ от келтите по време на югоизточния лъч на тяхното преселение през 3 век пр. Хр. В периода от 278 до 213 г. пр. Хр. по долината на река Тунджа келтите обединили под своята власт в царство, просъществувало повече от 60 години, и други племена (етосаги, тектосаги, трокми, толистобогии и част от одрисите), които не последвали келтските завоеватели в малоазиатските им походи.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Населението е предимно българско, в селото живеят и няколко турски фамилии. Повечето жители изповядват православно християнство, има и мюсюлмани. Двете религиозни общности живеят в унисон, уважавайки взаимно религиозните си обичаи.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Има читалище с библиотека, пенсионерски клуб, детска градина.

На заден план на снимките се вижда храмът „Св. Николай“, както и читалището „Иван Вазов“, в което се помещават библиотеката и местният пенсионерски клуб.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

През една година, в първата седмица на месец юни, се провежда фестивал на детско народно творчество „Загорче“. На него се представят местни автентични обичаи от всички етноси в България. През годините долносахранските деца са възпроизвели обичаите Лазаруване, Коледуване, Гергьовден и др. Всяка пролет на Сирни заговезни се провеждат кукерски игри. Събитието се превръща в празник за селото. Кукерският ансамбъл посещава домовете на долносахранци, за да прогони злите духове и дари с мир и благодат домочадието. Вечерта се пали огън в центъра на селото, момците го прескачат за здраве и късмет. Църковният празник на селото е на 6 декември – Никулден. Традиция е на този ден местната управа да раздава риба на жителите и гостите на празника.