Мари дьо Франс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мари дьо Франс
Marie de France
Marie de France illuminated.jpeg
Илюстрация в ръкопис
Родена 12 век
Починала 13 век
Професия поет
Националност Франция
Активен период Средновековие
Жанр поезия
Мари дьо Франс в Общомедия

Мари дьо Франс (на френски: Marie de France) е поетеса, родена във Франция и творяща в Англия през късния 12 век.

Името, с което поетесата е известна идва от ред от една от творбите ѝ: "Marie ai num, si sui de France," („Мари е името ми и съм от Франция“). Пише на англо-нормански език. Някои от кандидатките за идентичността на поетесата са Мари, абатка на Шафтсбъри и полусестра на крал Хенри II; Мари, абатка на Рединг; Мари дьо Булон; Мари, абатка на Баркинг и Мари дьо Мьолан, съпруга на Хю Талбът.

Четири творби са приписани на Мари дьо Франс: Les Lais de Marie de France (сборник от дванадесет кратки разказвателни поеми, подобни на кратки версии на рицарски романи), сто и двете басни „Ysopet“ (версия на Езоповите басни), преразказ на Легендата за чистилището на св. Патрик и житие на св. Одри от Ели, La Vie seinte Audree.

Учените са датирали творчеството на Мари от 1160 до 1215 г, но най-вероятно книгите ѝ са написани през 1170-1205 г. Les Lais е посветена на „благороден крал, за когото се счита, че вероятно е крал Хенри II. Друга нейна творба е посветена на „граф Уилям“, вероятно Уилям от Мандевил или Уилям Маршал. Предположено е, че Мари може да е била придворна на крал Хенри II и съпругата му, Елеонор Аквитанска.