Маркион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Маркион Синопски
понтийски гностик

Роден
85 г.
Починал
160 г. (75 г.)
?
Философия
Регион Западна философия
Маркион Синопски в Общомедия

Маркион Синопски (лат. Marcion) е понтийски религиозен водач, основател на гностическата секта на маркионитите (marcionites), прераснала през следващите векове във вероучение - маркионизъм.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Бащата на Маркион е богат корабовладелец. Маркион получава солидно образование. Запознат с древногръцката и древноримска философия, Тертулиан го нарича "ревностен стоик".

Юдейската религиозна традиция, запечатана в Стария завет рязко го отблъсквала, затова той замисля изцяло да реформира Църквата и да я откъсне от историческите ѝ юдейски корени. С тази цел около 140 г. Маркион отива в Рим, където прави щедри дарения на Римската църква и няколко години безпрепятствено пропагандира своите възгледи за християнството, надявайки се да получи подкрепа от духовенството. Антиеврейските настроения в Римската империя, особено след въстанието на Симон Бар Кохба са много силни, поради и което Маркион намира много привърженици на идеята си. Маркион обаче среща съпротива от страна на водещи християнски учители и йерарси по него време (144 г.), следствие на което Маркион е отлъчен от Църквата.

След отлъчването му Маркион основава своя алтернативна църква с тайнства и свещеноначалие. Общините на маркионитите бързо се разпространяват по цялото Средиземноморие (Рим, Италия, Египет, Палестина, Сирия, Арабия и Партия). Религиозните общини на маркионитите изчезват през средновековието, разтваряйки се в дуалистични християнски секти сред които са павликяните, богомилите, катарите, албигойците и др. В Персия при Сасанидите пророка Мани също изповядва дуализъм формирайки манихейството. Тенденции на маркионизъм нерядко били изразявани в различни форми на докетизъм и спиритуализъм, а по-късно - и у някои представители на екзегети от либерално-протестантската школа.

Учението на Маркион се основава на два постулата: на антитезата на Павел (Закон - Благодат) и на гностическия спиритуализъм. В Рим Маркион се запознава със сирийския гностик Кердон, който вероятно убеждава Маркион да предаде на проклятие не само Тората, но и самото ѝ творение, като последователно да сведе евангелската история до абсолютен докетизъм, според Дюшен.

Маркион тълкува буквално Стария завет, в т.ч. неговите антропоморфизми. Отрицанието на човешката природа на Христос довежда Маркион до убеждението, че Исус дошъл на земята само да спаси грешните ни души. В маркионитските общини се порицавало всичко плътско, като идеалът им бил безусловният аскетизъм до пълната забрана на брака. Тези, които имали семейства, трябвало да се разведат след като приели Кръщение. Последователите на Маркион се отличавали с екзалтация и жажда за страдания. Те утвържавали тезата, че в техните среди имало повече мъченици, отколкото във Великата Църква.[източник? (Поискан преди 4 дни)]

Маркион създава Първия новозаветен канон, в който включил две книги: "Евангелие" и "Апостол" (название, което по-късно било утвърдено в църковната практика). Маркионитското "Евангелие" е написано на основата на Евангелието на Лука, защото Лука бил единствен ученик на Павел - единствения апостол, който Маркион познавал.[източник? (Поискан преди 4 дни)]

Нито "Евангелието", нито "Апостола" са се запазили като преписи до новото време. Към канона си Маркион добавя труда "Антитези" (или "Противопоставяния"), в която/които съпоставя текстовете на Стария и Новия завет, с цел да покаже тяхната несъвместимост. До наше време не е запазен нито Канона, нито "Антитезите".[източник? (Поискан преди 4 дни)]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]