Маркови кули (Прилеп)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за за крепостта над Прилеп. За други значения на Маркови кули вижте Маркови кули.

Маркови кули
Изглед от Прилеп
Изглед от крепостта

Марковите кули са средновековен град-крепост, издигащ се над град Прилеп в Република Македония.

История[редактиране | редактиране на кода]

Марковите кули са разположени на високите хълмове над града. Крепостта е средище на владението на Крали Марко - Прилепското кралство. Издигната е най-вероятно през 10 век, по време на Първата българска държава, като укрепен пункт преди падането на българските земи под византийска власт.

През 1358 г. историческите извори[кой го твърди?] посочват Вълкашин Мърнявчевич като велик челник или велик войвода именно в тази крепост. По-късно, след смъртта му в Чирменската битка, крепостта се оформя като своеобразен бастион на владенията на сина му, Крали Марко.

Име[редактиране | редактиране на кода]

Градът-крепост е познат под три имена:

  1. византийското Пирлапон;
  2. Марков град;
  3. Маркови кули.

Укрепление и фортификация[редактиране | редактиране на кода]

Крепостта е изградена върху двойния скален масив над град Прилеп. Масивът се състои от четири отделни върха, като най-висок е Крупник, където се е намирала цитаделата. Военната концепция за отбраната ѝ е в свързването на четирите върха в единна система от фортификационни съоръжения — три яки пояса от крепостни стени, защитавани от десетки кули.

Външният зид се издига непосредствено над подградията и на места е запазен до 8 м. Основна е средната стена, която свързва върховете на двете скални грамади. Само по нея се намират пет отбранителни кули, съхранени чак до изходите към бойните пътеки. Една от тях е оцеляла до днес и се издига на височина 13 метра, а във вътрешността ѝ се намира водохранилището на укреплението. Вътрешният замък на връх Крупник е цитаделата. Входът ѝ се е пазел от кръгла кула, а в най-високата част е самостоятелната кула-донжон за последна защита на бранителите на крепостта.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Микулчиќ, Иван. Средновековни градови и тврдини во Македонија. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 1996. с. 249-255. Посетен на 11 февруари 2014 г.