Марк Брюнел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Марк Брюнел
френско-британски инженер

Роден
Починал
12 декември 1849 г. (80 г.)
Техника
Област Строително инженерство
Известен с Тунел под Темза
Марк Брюнел в Общомедия

Марк Изамбар Брюнел (на френски език – Marc Isambard Brunel) е френски инженер, изобретател и предприемач, строител на тунела под река Темза в Лондон.

Роден е на 25 април 1769 година в Хакевил, Нормандия, в семейството на Жан-Шарл Брюнел и Мари-Виктор Лафебвре.

Завършва основно училище след което учи в семинария в град Руан, но не бил увлечен от теологията. През 1786 година постъпва на служба във Френския флот.

Революцията го принуждава да замине за Северна Америка, като през 1793 година се установява в Ню Йорк, където се захваща с изучаването на механика и сродни науки. Под негово ръководство и по негови проекти се построяват много къщи, търговски сгради и театър, проектира докове на пристанището, портови укрепления и завод за производство на оръдия.

През 1799 година се завръща в Европа, но се установява в Англия. През 1806 година получава награда в размер на 20 000 фунта стерлинги, за изработване на механизми и скрипци за флота. По-късно изпълнява поръчка на Британското Адмиралтейство, построявайки дъскорезница в град Чатъм.

Най-славното му творение е прокопаването на първия тунел под река Темза – велико произведение на инженерната мисъл. Проекта за тунела Брюнел подготвя още през 1819 година, но работата започва едва през 1825 година. Негово изобретение е и тунелопробивната машина (къртица). Прокопаването на тунела отнема цели 17 години и е завършен след много трудности през 1842 година.

Брюнел става вицепрезидент на Кралското научно общество, първият чужденец на поста.

Умира на 12 декември 1849 г., на 80-годишна възраст. Синът му, Изъмбард Кингдъм Брюнел, е също много известен със сложните конструкции, които го прославят по цял свят.