Мартино ди Бартоломео

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мартино ди Бартоломео. „Короноването на Мария“ 1400 г. Лос-Анджелес, Музей.
Мартино ди Бартоломео. „Св. Петър“, ок.1440 г., детайл. Вашингтон, Национална галерия.

Мартино ди Бартоломео (на италиански: Martino di Bartolomeo) е италиански художник от Сиенската школа, работил в Сиена в периода 1389 – 1435 година.

Мартино ди Бартоломео се отнася към тези универсални сиенски художници, които могат да създадат разнообразна художествена продукция: и фрески, и кавалетна картина, и книжна миниатюра. Той е считан за последния художник, който в първата половина XV век продължава да работи с маниера на XIV. Вероятно, той не бърза да се избави от традицията на златния век на сиенската школа, за да я смени с новата Тосканска.

Съдейки по неговите ранни произведения, Мартино се е обучавал в работилницата на Тадео ди Бартоло. През 1389 година неговото име се появява в списъка на гилдията на сиенските художници. Първото известно крупно произведение на Мартино ди Бартоломео са фреските по Стария и Новия завет, които той през 1398 година изписва в църквата „Сан Джовани Батиста“ в Касчина, край Пиза. Фреските достатъчно подробно излагат библейските истории и са създадени така, че бедняците от този малък град да научат съдържанието на Свещеното писание.

Архивните документи съобщават, че Мартино ди Бартоломео често изпълнява поръчки заедно с други художници. В Сиена той е известен и уважаван човек, и е в добри отношения с много свои колеги. За това свидетелстват както поръчките, които той получава – фрескови цикли в Сиенската катедрала и Палацо Публико, така и документираните факти за отношенията му с Якопо дела Куерча.

Има поредица изработени от него подови мозайкови тондо, изобразяващи кардиналните добродетели в Сиенската катедрала.

Запазени са малко негови произведения.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]