Марция Отацилия Севера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Марция Отацилия Севера
римска императрица
Лични данни
Управление 244–249 г.
Предшествана от Транквилина
Наследена от Херения Етрусцила
Семейство
Брак Филип Араб (император)
Потомци Филип II
Баща Севериан (или брат)
Марция Отацилия Севера в Общомедия

Марция Отацилия Севера (на латински: Marcia Otacilia Severa) е римска императрица, съпруга на император Филип Арабина.

Севера е член на рода Отацилии, род от който произлизат много консули и сенатори. Майка ѝ е от род Марции. Севера е дъщеря или сестра на Севериан, управител на Македония и на двете Мизии. Тя има брат Севериан, който през 246–247 г. е управител на Долна Мизия.

Севера се омъжва за Филип, когато е още офицер на конницата при император Гордиан III. През 237 г. се ражда нейният син Марк Юлий Север, който през 246 г., на девет годишна възраст е издигнат за равноправен съимператор (август) заедно с баща си. Отацилия има и дъщеря на име Юлия Севера или Северина, която е възможно да е Улпия Северина – съпругата на по-късния император Аврелиан (270–275).

Вероятно участва в заговора против Гордиан III през февруари 244 г. в Месопотамия, след който нейния съпруг става император. Филип ѝ дава почетната титла августа.

Според Евсевий е възможно Филип Арабина и Отацилия Севера да са били първото императорско семейство християни.[1] Евсевий казва, че по-късните гонения на християните от Деций Траян, са продиктувани от личната омраза на Деций към Филип.[2] Евсевий съобщава също, че християнският учител и апологет Ориген е написал едно писмо до Филип и друго до Отацилия Севера.[3] Макар че е доста вероятно Филип и Отацилия Севера да са добре запознати с християнството, и дори може би да се отнасяли с уважение към християнските учения и лидери,[4] е малко вероятно те да са били християни. Филип както и другите римски императори от трети век, използва езически символи и звания и продължава да следва държавната религия.[5] Филип Арабина не прави подобрения в правния статут на християните и тяхната религия. Нещо повече, предполагаемото християнство на Филип и съпругата му никога не е било потвърдено от нехристиянските автори.[6]

През август 249 г. Филип е убит по време на битката при Верона срещу Деций Траян. Отацилия Севера по това време е в Рим. Когато вестта за поражението на Филип Арабина достига до града, синът ѝ Марк Юлий е убит от преторианската гвардия. Севера оцелява през тези събития, но след това няма повече исторически сведения за нея.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Евсевий, Ecclesiastical History 6.34.
  2. Евсевий, Ecclesiastical History 6.39.1.
  3. Евсевий, Ecclesiastical History 6.39.3.
  4. Евсевий съобщава че император Филип и семейството му посещавали християнски литургии в Антиохия.
  5. Cruse, C.F., преводач. Евсевий, Ecclesiastical History, Hendrickson Publishers, 1998 (четвърто издание, 2004), стр. 220–221.
  6. Hans A. Pohlsander, Philip the Arab and Christianity, Historia 29 (1980), стр. 463-73. За противоположно мнение, вижте: Shahîd, Rome and Arabs, стр. 65-93.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Brigitte Klein: Tranquillina, Otacilia, Etruscilla, Salonina. Vier Kaiserinnen des 3. Jahrhunderts n. Chr. Diss., Saarbrücken 1998.