Масджид ал-Харам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ал-Масджид ал-Харам

A packed house - Flickr - Al Jazeera English.jpg
Молитва в Масджид ал-Харам
Обща информация
Местоположение: Flag of Saudi Arabia.svg Мека, Саудитска Арабия
Географски координати: 21°25′19.2″ с. ш. 39°49′33.6″ и. д. / 21.422° с. ш. 39.826° и. д.
Религиозна принадлежност: Ислям
Провинция: Хиджаз
Духовен статут: Джамия
Ръководство: Шейх д-р Абдул Рахман Ал-Судаис и борд от имами
Сайт https://www.gph.gov.sa/ar-sa/Pages/default.aspx
Архитектурно описание
Архитектурен тип: Джамия
Архитектурен стил: Ислямски
Година на завършване: 638, 1571
Характеристика
Капацитет: 4 000 000
Минарета: девет

Масджид ал-Харам или Свещената джамия (на арабски: المسجد الحرام) в свещения град Мека, Саудитска Арабия е най-голямата и най-почитаната джамия, в чийто двор се намира древният храм Кааба. Джамията е известна също и като Харам или Харам Шариф[1].

Настоящата постройка заема 356 800 м2 площ, включително външните и вътрешните пространства, предназначени за молитва и по време на хадж може да побере до 4 милиона души.

История[редактиране | редактиране на кода]

Според ислямската традиция джамията е била построена от ангели още преди сътворението на човека, когато Бог наредил на земята да бъде определено място за богослужение, което да отразява небесния дом, наречен Ал-Байту И-Мамур (на арабски: البيت المعمور, Място за богослужение на ангелите). Вярва се, че Ал-Байту И-Мамур се намира в небесата точно над Кааба. Първата Кааба е построена от ангелите, а Адам е първият човек, който я е построил отново. От време на време джамията била разрушавана и възстановявана.

Според ислямските вярвания тя е била построена от Ибрахим и сина му Исмаил. Било им наредено от Аллах да построят Кааба и джамия. В Масджид ал-Харам няма нищо магическо, като изключим извора Замзам.

И посочихме на Ибрахим мястото за Дома [Кааба]: „Не съдружавай нищо с Мен и почисти Моя Дом за онези, които обикалят и стоят в преклонение, и се кланят, и свеждат чела до земята в суджуд!“

— Коран, 22:26

„И когато Ибрахим и Исмаил издигаха основите на Дома, [рекоха]: "Господи, приеми от нас! Наистина Ти си Всечуващия, Всезнаещия.“

— Коран, 2:127

На 20 ноември 1979 г. джамията е превзета от ислямски бунтовници.

Източници[редактиране | редактиране на кода]