Пиетро Маскани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Маскани)
Направо към: навигация, търсене
Пиетро Маскани
Pietro Mascagni.jpg
Информация
Роден
Pietro Mascagni
Починал
2 август 1945 г. (81 г.)
Уебсайт Страница в IMDb
Пиетро Маскани в Общомедия

Пиетро Маскани (на италиански: Pietro Mascagni) е италиански оперен композитор положил началото на течениетио веризъм, който твори повече от половин век и създава над петнадесет произведения, между които: „Приятелят Фриц“ (1891), „Уилям Ратклиф“ (1895), „Ирис“ (1898), „Маските“ (1901), „Изабо“ (1911), „Нерон“ (1935) и др. Най-значимото му произведение си остава първата му опера „Селска чест“.

Живот и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Пиетро Маскани е роден на 7 декември, 1863 година в Ливорно. Той започва да учи музика от малък. По-късно постъпва в Миланската консерватория като ученик на композитора Амилкаре Понкиели (1834 – 1886), автор на „Джоконда“. Поради липса на материални средства Маскани не може да завърши консерватория. Работи като оперен и оперетен диригент в пътуващи трупи в малки градчета. Става диригент в градчето Чериньоле. Тук Маскани написва и първата си опера „Селска чест“, за да участва в конкурс, обявен от издателя Сонзонио. За голяма изненада на всички първата награда се присъжда на неизвестния Пиетро Маскани. Така той печели широка популярност. Някои от произведенията му се приемат възторжено, други – с посредствен успех. „Селска чест“ обаче пожъва огромен успех. И до днес тя стои в постоянния репертоар на оперните театри.

Като композитор Маскани се насочва към сюжети с остра конфликност- за него музиката е наситена със силна емоционалност мелодика. Освен с творчеството си Маскани се занимава и с педагогическа дейност. В продължение на години той е директор на музикалния лицей „Росини“, в който е учил и българският композитор Маестро Атанасов.

Пиетро Маскани умира на 2 август 1945 година в Рим.