Маша Белмустакова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Маша Белмустакова
българска певица
Родена
Маришка Босашка
Починала
1992 г. (85 г.)
Музикална кариера
Стилбългарска народна музика
Инструментивокал

Маша Белмустакова е псевдонимът на Маришка Босашка, изпълнителка на народни песни от Северна България.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 18 август 1906 година в Борован, Белослатинско. Белмустакови е фамилията на нейния свекър. Песни на баба ѝ Йона са записвани от фолклориста Васил Стоин и са включени в сборника „От Тимок до Вита“.

Сирак Скитник случайно чува пеенето на Маша Белмустакова и я кани за изпълнения по Радио София през 1936 година. Оттогава започва нейната певческа кариера и тя дълги години е солист на радио София и радио Варна. Две години по-късно гостува на радио Белград, Загреб и Любляна. Пее също и по радио Берлин, Дрезден и Лайпциг.

През 1930-те и 1940-те години Маша Белмустакова записва стотици народни песни на грамофонни плочи. Тя е първата изпълнителка на песента „Еничари ходят мамо“. Сред най-известните ѝ песни са „Димитър дума Диляна“, „Менците дрънкат“, „Снощи те видох с бели менци, Радо“, „Играй оро, Тодоро“. Част от тях са включени в поредицата албуми „Изгубените съкровища на българската музика“, издадени в Лондон от американката Лорън Броди.

Дълги години Маша Белмустакова пее в певческата група „Наша песен“. В репертоара си има над 250 народни песни.

Умира през 1992 година в София. Нейната сестра доживява до 100 години.[1]

Посмъртно признание[редактиране | редактиране на кода]

Днес Общинският детски комплекс в Борован носи нейното име.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Теменужка Йоцова, „Народна певица стигна до 100 с мръвка и усмивка“ Архив на оригинала от 2014-06-06 в Wayback Machine., в. „Труд“, 15 октомври 2010.