Международна хелзинкска федерация за правата на човека

от Уикипедия, свободната енциклопедия

“Международната хелзинкска федерация“ (International Helsinki Federation for Human Rights) е бивша самоуправляваща се международна група от неправителствени организации с нестопанска цел, действаща от 1976 до 2008 г. в защита на правата на човека в Европа, Северна Америка и Централна Азия. Специфичната главна цел на МХФ е да наблюдава и следи спазването на разпоредбите за правата на човека произтичащи от Хелзинкските споразумения и допълнителните към тях документи.[1]

Името на МХФ произлиза от наименованието на международната декларация, подписана от 31 държави на Конференция по сигурността и сътрудничеството в Европа проведена в Хелзинки, Финландия на 1 август 1975 г.[2] Сред подписалите държави на Заключителния акт са САЩ, Канада, и повечето от европейските държави и целта е да се подобрят отношенията между държавите от Съветския блок и Запада. Важно е да се отбележи, че Хелзинкската декларация няма обвързващия характер на международен договор.

История[редактиране | редактиране на кода]

Московската хелзинкска група е основана на 12 май 1976 г. от Юри Орлов и единайсет други активисти в отговор на подписания Хелзинкски Заключителен акт, чиято основна цел да следи и наблюдава изпълнението и неизпълнението на разпоредбите от Хелзинкското споразумение по специално в страните от Съветския блок. Московската хелзинкска група е пионер в усилията си относно човешките права и вдъхновява създаването на подобни организации и в други държави, както в бившия Съветски съюз, така и на Запад. Групата базира своето легално и правно съществуване на Седми принцип от Хелзинкската декларация. Подобно групи се формират и в бивша Чехословакия, през януари 1977 г. През септември 1979 г. такава неправителствена организация е основана и в Полша (Helsinki Watch Group).[3]

„Хелзинкски Уоч“ (Helsinki Watch) е базираната в САЩ частна неправителствена организация, която също се посвещава на съблюдаването на прилагането на разпоредите от Хелзинкската декларация в Съветския блок. Тя е създадена през 1978 г. и също е вдъхновена от Московския си аналог и усилията на групи в Източна Европа. През 1988 г. тя се превръща в днешната НПО „Human Rights Watch“, която е една от най-активните и отдадени международни НПО занимаващи се със зачитенато на правата на човека в страни из цял свят.[4]

Международната Хелзинкска федерация за правата на човека от своя страна следва създаването на пионерните организации за правата на човека от Москва до САЩ, основана е през 1982 г. МХФ е вдъхновена отчасти от молбата на д-р Андрей Сахаровза създаването на „обединена международна комисия, която да защитава членовете на всички групи на Хелзинкски Наблюдатели Хелзинки Уоч“, и която да координира тяхната работа. МХФ е създадена с цел, както да осигури организация, в която различните независими Хелзинкски комитети и комисии могат да си сутрудничат и подпомагат помежду си, така и да предложи международен орган за подсилване на тяхната работа[5].

Сред основополагащите членове на МХФ са независимите Хелзинкски комисии на:

Общият международен секретариат на МХФ има за седалище Виена. Секретариатът е създаден, за да подкрепя и осигурява комуникация между членовете на различните Хелзинкски комитети и асоциираните с тях групи за правата на човека. Той също ги представлява на международно политическо ниво. До закриването на МХФ в международната организация членуват комисиите за правата на човека на 44 държави. МХФ също разполага с директна връзка между отделни хора и групи, подкрепящи човешките права дори в страни, в които не са основани Хелзинки комисии. В допълнение на събирането и анализирането на информация относно състоянието на правата на човека в страните членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, МХФ действа също и като място за изчистване на информацията, нейното разпращане до правителства, междуправителствени организации, медии, и обществото като цяло.

Карл цу Шварценберг служи като председател на международната Федерация от 1984 до 1991 г. Международната хелзинкска федерация за човешки права е удостоена с Европейската награда за правата на човека през 1989 г., заедно с Лех Валенса.

През януари 2008 г. австрийски съд осъжда бившия финансов мениджър на МХФ, австриеца Райнер Таненбергер, за нелегално присвояване на 1,2 милиона евро[10]. Танненбергер е осъден на три години затвор, но прилагането на две от тях е преустановено. Последвалата несъстоятелност на МХФ води до заявяването на банкрут ѝ в Австрия – страната, където е регистрирана.

На 27 ноември 2007 г. МХФ за правата на човека е разпусната. Въпреки това дейността на нейните членове продължава. Някои от тях формират нова организация Международно сътрудничество за правата на човека (анг. език: International Partnership for Human Rights Архив на оригинала от 2013-05-20 в Wayback Machine.)

Дейност[редактиране | редактиране на кода]

МХФ цели да разпространява спазването на международните регламенти за правата на човека посочени в Хелзинкските Съглашения, също на международните правни задължения на Съвета на Европа (СнЕ) и на Обединените Нации (ОН) и на нормите за правата на човека заложени в Европейското законодателство. Тя защитава и засилва групите от граждански общества, които следат и докладват върху проблемите сжързани с правата на човека с не-партизанско виждане, и да събере тези групи заедно в обща международна платформа. МХФ представлява своите членове на междинародната политическа сцена и медиите, подкрепя и подпомага дейностите на членовете по наблюдение и защита на човешките права, разпределя документация базирана на техните проучвания. До разпускането ѝ, тя е произвела 371 годишни доклади, 29 доклада за отделните държави, 3 доклада намиращи факти и 2 тематични доклада [11]

Независими НПО, членки на МХФ[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. www.ihf-hr.org
 2. The Final Act of the Conference on Security and Cooperation in Europe, Aug. 1, 1975, 14 I.L.M. 1292 (Helsinki Declaration)
 3. Московская Хельсинкская группа (Общественная группа содействия выполнению хельсинкских соглашений в СССР, Московская группа „Хельсинки“), Исторический Очерк Архив на оригинала от 2016-03-05 в Wayback Machine..
 4. Human Rights Watch, About Us
 5. Московская Хельсинкская группа (Общественная группа содействия выполнению хельсинкских соглашений в СССР, Московская группа „Хельсинки“) Историческй очерк Архив на оригинала от 2016-03-05 в Wayback Machine.
 6. www.nhc.nl
 7. www.nhc.no, архив на оригинала от 29 май 2013, https://web.archive.org/web/20130529201922/http://nhc.no/en/about/, посетен на 2013-05-24 
 8. www.humansecuritygateway.com
 9. hwww.csce.gov
 10. Официално обръщение за разпускането на МХФ от Улрих Фишер от 7 декември 2007
 11. Refworld UNHCR, UN Refugee Agancy
 12. ALBANIA: ALBANIAN HELSINKI COMMITTEE (AHC)