Абатство Мелк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Мелкско абатство)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Абатство Мелк
Stift Melk
Изглед от югозапад
Изглед от югозапад
Stiftskirche Melk Deckenfresken 01.JPG
Reliefkarte Österreich.png
48.2281° с. ш. 15.3339° и. д.
Абатство Мелк
Местоположение в Австрия
Вид Манастир
Местоположение Flag of Austria.svg Мелк, Австрия
Архитект Якоб Прандтауер
Стил Барок
Изграждане 1702 – 1736
Абатство Мелк в Общомедия

Абатство Мелк (на немски: Stift Melk) е бенедиктински манастир, разположен в град Мелк, Австрия, на скалисто възвишение над река Дунав.

История[редактиране | редактиране на кода]

Мелкското абатство е основано през 1089 година от австрийския маркграф Леополд II, който дарява един от своите замъци на бенедиктинските монаси от Ламбахското абатство. През 12 век в манастира е създадено училище, библиотеката му скоро става известна с голямата си колекция от ръкописи, а скрипторият се превръща във важно средище на тяхното производство. През 15 век абатството става център на Мелкската реформа, движение, довело до оживяване на монашеския живот в южните части на Централна Европа.

В началото на 18 век е построена днешната внушителна сграда на манастира. Поради своя авторитет и слава на научно средище, Мелкското абатство избягва закриването по време на кампанията по закриване на манастири, проведена от император Йозеф II през 1780 – 1790 година. То оцелява без особени поражения и по време на Наполеоновите войни. След Аншлуса от 1938 година и установяването на националсоциалистическо управление в Австрия, голяма част от сградите на абатството, както и манастирското училище, са национализирани. След края на Втората световна война те са върнати на манастира, а училището функционира и днес с около 900 ученици. Библиотеката му продължава да съхранява голямо количество средновековни паметници, включително известна колекция от музикални ръкописи.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Изглед от изток към вътрешния двор – в дъното се вижда централният купол на църквата
Интериор на зала в библиотеката

Мелкското абатство е разположено на възвишение над десния, югоизточен бряг на река Дунав. На юг и изток от него се намира градчето Мелк (около 5 хиляди жители). С високото си разположение то доминира над живописната долина Вахау, която продължава на север по течението на Дунав до град Кремс.

Днешната барокова сграда на Мелкското абатство е построена между 1702 и 1736 година по проект на Якоб Прандтауер (1660 – 1726). Първоначално той е нает да ремонтира част от старите сгради, но след проучване на състоянието им е решено те да бъдат разрушени и на тяхно място да се построи нова църква и манастирски сгради.[1]

Обучаван в младостта си за скулптор, Прандтауер създава композиционно решение на комплекса, което и днес се оценява високо за неговата пропорционалност.[1] Необичайно за бароковите манастири, в Мелк църквата заема доминиращо положение в общата композиция.[1] Тя е разположена в западната част на комплекса и заема централно място в издигащата се над местността обща фасада на манастира. Църквата представлява кръстокуполна базилика с характерния за периода уширен притвор, над които се намират двете кули, оформящи западната фасада.

От двете страни на църквата започват двете външни крила, които продължават на запад и след нейната източна фасада. Южното крило е право и има дължина около 240 m, а северното следва начупената форма на скалното възвишение. Във вътрешността има още няколко по-малки крила, а източно от църквата е разположен голям вътрешен двор.

Мелкското абатство е забележително и с декоративното оформление на фасадите и интериора.[1] Основната заслуга за архитектурната декорация е на Йозеф Мунгенаст (1680 – 1741), племенник на Прандтауер, който ръководи строежа след неговата смърт.[1] Автор на стенописите в църквата е Йохан Михаел Ротмайр (1656 – 1730), а на тези във внушителната библиотека – Паул Трогер (1698 – 1762).

Други[редактиране | редактиране на кода]

  • В известния си роман „Името на розата“ италианският писател Умберто Еко нарича един от героите Адсон от Мелк в знак на уважение към абатството и неговата известна библиотека.
  • През 2007 година австрийското правителство отсича юбилейна евро монета, на която е изобразено Мелкското абатство.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д Ървинг, Марк (гл. ред.). 1001 сгради, които непременно трябва да видите. София, Книгомания, 2008. ISBN 978-954-9817-46-1. с. 211.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]