Метростанция „Бели Дунав“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Метростанция Бели Дунав)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бели Дунав
М2
Бели дунав.jpg
Информация
Собственик Столична община
Перони Странични
Брой коловози 2
Брой перони 2
Паркинг да
Откриване 31 август 2012 г.
Местоположение
Местоположение в Столична община
Бели Дунав в Общомедия

Метростанция „Бели Дунав“ е станция на Софийското метро.

Експлоатация[редактиране | редактиране на кода]

Метростанция „Бели Дунав“ е въведена в експлоатация на 31 август 2012 г.

Местоположение и архитектурно оформление[редактиране | редактиране на кода]

Метростанцията се намира под бул. „Ломско шосе“ на кръстовището с ул. „Бели Дунав“ между жилищните комплекси „Връбница-1“, „Връбница-2“ и „Надежда“ – 3,4. Там е разположен и подземен буферен паркинг.

Тя е със странични перони, подземна едноотворна с плосък покрив. Дължината ѝ е 136,55 м, а височината 14,55 м. В по-голямата си част пероните са с ширина 4,2 м.

Подът на метростанцията е застлан с матирани плочки от гранитогрес в 3 нюанса на бежово, преплитащи се с фини шарки съседните по тоналност полета и ленти от плочки, напръскани с фини мозаечни петна от зелено, които се разположени композиционно под зоните с меките дъговидни пластики в таваните. Цветното и обемно решение на пероните е организирано по напречната страна, като с това зониране се оформят и различни пластични връзки на третирането на стените и таваните – прави участъци с хоризонтално разположени касетирани шарки с бежов, матирано сив и огледален алукобонд и извивки от бежов и зелен алукобонд. По стените са оформени зони с вертикални цели плочи от гранитогрес, преливащи нюанси на бежово, с негативно разположен перваз към пода от лента от зелен гранитогрес. В горната зона близо до тавана се образува ивица от светеща със скрито осветление лента от опалов плексиглас, на който е апликиран мотив от изрязана от зелен алукобонд стилизирана гора с клони. Цветовите зони в стените са отделени вертикално от пиластри от колони, облицовани с полиран гранит. Вестибюлът и входовете са застлани от естествен златист гранит.

Архитекти: Ирена Дерлипанска и Борис Седмаков.

Наземен транспорт, правещ връзка с метростанцията[редактиране | редактиране на кода]

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]