Метростанция „Европейски съюз“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Европейски съюз“
Европейски съюз.jpg
Sofia Full City Map.png
42.6796° с. ш. 23.3215° и. д.
Местоположение в София
ЛинияМ2
Предишна гараНДК
Следваща гараДжеймс Баучер
Обслужвакв. Лозенец
Брой на пътници170 000 (2020 г.)
Полезна дължина114 m
Ширина8 m
Брой коловози2
Брой перони1 (островен)
Откриване31 август 2012 г.
АрхитектЕлена Пактиавал
Фарид Пактиавал
Кодове2979; 2980
„Европейски съюз“ в Общомедия

Метростанция „Европейски съюз“ е станция от линия М2 на Софийското метро. Метростанцията е въведена в експлоатация на 31 август 2012 г.

Местоположение и изходи[редактиране | редактиране на кода]

Метростанцията е разположена под бул. Черни връх, между музея „Земята и хората“ и кръстовището с бул. „Св. Наум“ и бул. „Арсеналски“. Намира се в близост до хотел Хемус, Сити център София и музея „Земята и хората“. Станцията има два вестибюла – единият в съществуващия подлез при музея „Земята и хората“, а другият на кръстовището на бул. „Черни Връх“ и бул. „Арсеналски“, при Хотел Хемус и мол Сити център София.

Име на изхода Достъпност
1 Музей Земята и хората
2 ул. Капитан Андреев
3 ул. Крум Попов асансьор
4 хотел Хемус
5 кв. Лозенец асансьор
6 бул. Арсеналски

Архитектурно оформление[редактиране | редактиране на кода]

Метростанцията първоначално е наименувана „Св. Наум“. Поради факта, че Втори метродиаметър се изгражда с финансовата помощ на ЕС, в знак на благодарност, станцията е наименувана на съюза. Решението е взето на 14 юни 2012 г.

Станцията е с островен перон, подземна едноотворна с плосък покрив. В дизайна на станцията са използвани елементи наподобяващи клони на дървета, използвани са цветове пурпурно, снежнобяло и бледосиво. Подът е застлан от полиран гранит с диагонални ивици от тъмнорозов гранитогрес. Стените са облицовани със светлосив и по-тъмносив гранитогрес, а обемни ивици от цветен еталбонд оформят различни по големина пана. В центъра на перона е разположена скулптурна фигура, посветена на Европейския съюз.

Станцията е една от най-старите, построени конструктивно в Софийския метрополитен – още през 80-те години на миналия век. Бил е отлят и перонът. Тогава е изграден и тунелът между станция „НДК“ и нея. Остават консервирани до започването на строежа на Втори метродиаметър. След разконсервирането се доизгражда в дължина станцията и се изгражда южният вестибюл, на който има изграден асансьор за трудно подвижни граждани и майки с деца.

Архитект: арх. Елена Пактиавал и арх. Фарид Пактиавал

Връзки с градския транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Автобусни линии[редактиране | редактиране на кода]

Метростанция „Европейски съюз“ се обслужва от 2 автобусни линии от дневния градския транспорт и 1 линия от нощния транспорт:

  • Автобусни линии от дневния транспорт: 94, 102;
  • Автобусни линии от нощния транспорт: N2.

Трамвайни линии[редактиране | редактиране на кода]

До метростанция „Европейски съюз“ има трамвайно трасе, което е частично разрушено и закрито от Столична община, въпреки протестите на жителите в кв. Лозенец. Трасето му по бул. Арсеналски днес е скоростно трасе за автобусните и тролейбусни линии.

Тролейбусни линии[редактиране | редактиране на кода]

Метростанция „Европейски съюз“ се обслужва от 1 тролейбусна линия:

  • Тролейбусни линии: 7.

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]