Метростанция „Европейски съюз“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Европейски съюз“
Европейски съюз.jpg
ЛинияМ2
Предишна гараНДК
Следваща гараДжеймс Баучер
Обслужвакв. Лозенец
Брой на пътници170 000 (2020 г.)
Полезна дължина114 m
Ширина8 m
Брой коловози2
Брой перони1 (островен)
Откриване31 август 2012 г.
АрхитектЕлена Пактиавал
Фарид Пактиавал
Кодове2979; 2980
„Европейски съюз“ в Общомедия

Метростанция „Европейски съюз“ е станция от линия М2 на Софийското метро. Метростанцията е въведена в експлоатация на 31 август 2012 г.

Местоположение и изходи[редактиране | редактиране на кода]

Метростанцията е разположена под бул. Черни връх, между музея „Земята и хората“ и кръстовището с бул. „Св. Наум“ и бул. „Арсеналски“. Намира се в близост до хотел Хемус, Сити център София и музея „Земята и хората“. Станцията има два вестибюла – единият в съществуващия подлез при музея „Земята и хората“, а другият на кръстовището на бул. „Черни Връх“ и бул. „Арсеналски“, при Хотел Хемус и мол Сити център София.

Име на изхода Достъпност
1 Музей Земята и хората
2 ул. Капитан Андреев
3 ул. Крум Попов асансьор
4 хотел Хемус
5 кв. Лозенец асансьор
6 бул. Арсеналски

Архитектурно оформление[редактиране | редактиране на кода]

Метростанцията първоначално е наименувана „Св. Наум“. Поради факта, че Втори метродиаметър се изгражда с финансовата помощ на ЕС, в знак на благодарност, станцията е наименувана на съюза. Решението е взето на 14 юни 2012 г.

Станцията е с островен перон, подземна едноотворна с плосък покрив. В дизайна на станцията са използвани елементи наподобяващи клони на дървета, използвани са цветове пурпурно, снежнобяло и бледосиво. Подът е застлан от полиран гранит с диагонални ивици от тъмнорозов гранитогрес. Стените са облицовани със светлосив и по-тъмносив гранитогрес, а обемни ивици от цветен еталбонд оформят различни по големина пана. В центъра на перона е разположена скулптурна фигура, посветена на Европейския съюз.

Станцията е една от най-старите, построени конструктивно в Софийския метрополитен – още през 80-те години на миналия век. Бил е отлят и перонът. Тогава е изграден и тунелът между станция „НДК“ и нея. Остават консервирани до започването на строежа на Втори метродиаметър. След разконсервирането се доизгражда в дължина станцията и се изгражда южният вестибюл, на който има изграден асансьор за трудно подвижни граждани и майки с деца.

Архитект: арх. Елена Пактиавал и арх. Фарид Пактиавал

Връзки с градския транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Автобусни линии[редактиране | редактиране на кода]

Метростанция „Европейски съюз“ се обслужва от 2 автобусни линии от дневния градския транспорт и 1 линия от нощния транспорт:

  • Автобусни линии от дневния транспорт: 94, 102;
  • Автобусни линии от нощния транспорт: N2.

Трамвайни линии[редактиране | редактиране на кода]

До метростанция „Европейски съюз“ има трамвайно трасе, което е частично разрушено и закрито от Столична община, въпреки протестите на жителите в кв. Лозенец. Трасето му по бул. Арсеналски днес е скоростно трасе за автобусните и тролейбусни линии.

Тролейбусни линии[редактиране | редактиране на кода]

Метростанция „Европейски съюз“ се обслужва от 1 тролейбусна линия:

  • Тролейбусни линии: 7.

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]