Направо към съдържанието

Мидлум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мад Луига
Мад Луига, 2018 г.
Мад Луига, 2018 г.
ПсевдонимМидлум
Родена31 юли 1966 г. (57 г.)
Пярну, Естония
Професияписател, журналист
Националност Естония
Активен период2012 -
Жанрдрама, любовен роман, документалистика
Направлениепостмодернизъм
ТечениеZA/UM
Известни творби„Полски момчета”
Наградинаграда за литература на ЕС
Мад Луига в Общомедия
Mudlum (2021)

Мад Луига (на естонски: Made Luiga) е естонска журналистка, литературна критичка и писателка на произведения в жанра драма, любовен роман и документалистика. Пише под псевдонима Мидлум (на естонски: Mudlum).

Биография и творчество

[редактиране | редактиране на кода]

Мад Луига е родена на 31 юли 1966 г. в Пярну, Естония. Отраства в Пярну и Пайде. Завършва гимназия в Талин. Следва театрознание, естонска филология и философия в началото на 90-те години в Естонския хуманитарен институт. В периода 2007 – 2012 г. следва в Естонската академия на изкуствата, която завършва с бакалавърска степен.

Началото на литературната ѝ кариера е свързано с културната група ZA /UM, в чийто блог тя започва да публикува текстове. Разказът ѝ „Minu tädi Ellen“ (Моята леля Елен) е публикуван във „Vikerkaar“ през 2012 г.

Първата ѝ книга, сборникът с разкази „Tõsine inimene“ (Сериозен човек) е издадена през 2014 г. Книгата е номинирана за наградата за проза на Естонския културен фонд.

Първият ѝ роман „Ilus Elviira“ (Красивата Елвиира) е издаден през 2015 г. Той е история за тъжния и труден живот на една красива жена, която преживява немалко гафове и душевни клисури, но търси и намира своя път в живота.

През 2017 г. печели водещата награда за естонски разкази, наградата „Фридеберт Туглас“, за разказа си „Ilma alguse, ilma lõputa“ (Без начало, без край), публикуван за първи път в третата ѝ книга, сборникът „Linnu silmad“ (Птичи поглед).

През 2019 г. е издаден романа ѝ „Poola poisid“ (Полски момчета). Книгата е история за млади бохемски интелектуалци – Адам, Сулислав, Теофилис и Йежи, които са се заселили в стари порутени сгради и следват идеалите си. Действието се развива в социалистическа Полша, но пространството и времето са без значение и могат да се разглеждат като алегория. Книгата е за доверието на младостта и за стремежите към красота и истина, колко високи очаквания отговарят на реалността, как някои хора се навеждат и отклоняват, а други не. Младежите израстват заедно и стават влиятелни фигури във варшавските художествени и литературни среди, създават радикалния културен вестник Płaszcze и се опитват да преобразят обществото около тях. Романът е младото поколение и е вдъхновен от културната група ZA/UM в Естония, чийто член е авторката. Книгата получава наградата на Естонския културен фонд за 2019 г. и наградата за литература на Европейския съюз за 2020 г.

Романът ѝ „Mitte ainult minu tädi Ellen“ (Не само моята леля Елен) от 2020 г. също е удостоен с годишната награда на Естонския културен фонд.

Тя е член на Естонския писателски съюз от 2017 г.

Мад Луига живее със семейството си в Талин и Муху.

Самостоятелни романи

[редактиране | редактиране на кода]
  • Ilus Elviira: burleskne jutustus (2015)
  • Poola poisid (2019) – награда за литература на Европейския съюз
  • Mitte ainult minu tädi Ellen (2020) – годишна награда за литература
  • Tõsine inimene (2014) – сборник с разкази, номинация за годишната награда за литература
  • Linnu silmad (2016) – сборник с разкази
  • Ümberjutustaja (2017) – сборник с есета литературна критика