Миклош Немет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Миклош Немет (Miklós Németh)
Мандат
24 ноември 1988 – 23 октомври 1989
Президент ?
Предшестван от Карой Грос (Károly Grósz)
Последван от продължава като временен министър-председател на Третата унгарска република до 23 май 1990; наследен от Йожеф Антал (József Antall)

Роден 14 януари 1948 г. (1948-01-14) (70 г.)
Монок, Втора унгарска република
Полит. партия Унгарска социалистическа работническа партия

Миклош Немет (на унгарски: Németh Miklós) (роден на 14 януари 1948 в Монок, Унгария) е министър-председател на Унгария от 24 ноември 1988 до 23 май 1990. Той е сред лидерите на Унгарската социалистическа работническа партия в годините на бурни промени и падане на комунизма в източна и централна Европа.

Като министър-председател, Немет взима спорното решение да позволи на жителите на Източна Германия да достигнат Западна Германия. Преминаването е ставало като източногерманците влизат в Унгария, пресичат безвизово границата с Австрия и оттам достигат ФРГ. За мнозинството жители на ГДР това е свобода, отнета им от режима през предишните десетилетия. Отварянето на унгарската граница е сред ключовите събития, довели до падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 и на комунистическите режими в Източна Европа в следващите няколко години. В България Тодор Живков е свален от власт на 10 ноември 1989, а НРБ се преименува на Република България на 15 ноември 1990.

След напускането на премиерския пост, Немет е вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие. Ролята на международната финансова институция е да помага на страните от централна и източна Европа и бившия СССР с преминаването към пазарна икономика и демократично управление. През 2000 г. Немет прекратява работата си в банката и се завръща в Унгария. Там прави неуспешен опит да се кандидатира за министър-председател от името на Унгарската социалистическа партия. Съперникът му в партията, Петер Медеши, по-късно печели поста.