Миндя рок фест

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Миндя Рок Фест
Информация
Място Миндя, България
Активни години от 2009
Дата последният уикенд на август
Жанр рок, блус

Миндя Рок Фест (Mindya Rock Fest) е фестивал за рок и блус музика, който се провежда ежегодно от 2009 година в село Миндя, община Велико Търново.

Миндя Рок Фест е най-популярният безплатен фестивал за рок и блус в България, стартирал още през 2009. Провежда се в края на всеки август, в село Миндя, Велико Търново, в северната част на Стара Планина. Инициатор и главен организатор е известният политолог проф. Евгений Дайнов, който освен това свири в една от участващите банди. Съорганизатори са местни жители. През първите години финансирането бе осигурявано единствено от дарители и фирми спонсори. От 2011 Община Велико Търново финансира все по-голяма част от разходите.

Фестивалът е цялостно културно събитие, което събира изкуства и занаяти с музика, както и хора с различен произход – жители от малките градове и столицата, англичани и българи.

2013[редактиране | редактиране на кода]

През 2013 Миндя Рок Фест стана на пет години и пусна в програмата си нова рубрика – „нулев ден“. Той се състоя преди двата основни дни на фестивала и представи начинаещи банди в състезание за голямата награда – безплатен запис на песен в професионално студио. Основните групи бяха отново десет, а след трите си вечери в Миндя, фестивалът гостува на Елена, където няколко избрани групи свириха още една вечер.

2012[редактиране | редактиране на кода]

През 2012 фестивалът се превърна в част от официалния културен календар на Общината и групи от цялата страна изявиха интерес за участие. Броят на групите нарасна на 12, като организаторите запазиха баланса между групи, популярни в страната, местни банди и млади изпълнители. Българската национална телевизия засне документален филм за събитието, което се случва за първи път за български рок фестивал. Датите на феста бяха 24 и 25 август, като първата вечер свириха Мурзилка, Черноризец, Демоде, Nana & The Gang, Силует и Диана Експрес, а втората вечер се изявиха Assamblend, Tortilla Flat, Магистри, Блус трафик, Монолит и Васко Кръпката.

2011[редактиране | редактиране на кода]

Това издание на фестивала беше вече двудневно 26 август и 27 август 2011 г., а групите се увеличиха на десет. Община Велико Търново подкрепи финансово феста за първи път, като така се превърна в основен партньор. Новите попълнения включваха Черноризец, Add Groove, Севи Бенд и групата на Ивайло Крайчовски.

2010[редактиране | редактиране на кода]

Фестивалът се проведе на 28 август 2010 година, на площада на село Миндя, както и през предната година. Участие взеха групите Магистри, Блус Трафик, местният хор Веселина, Васко Кръпката, Силует и Демоде

2009[редактиране | редактиране на кода]

През 2009 година фестивалът е еднодневен и се провежда на 19 Септември, когато на една сцена излизат групите Магистри, Блус Трафик, Демоде и местния хор Веселина. Този първи фестивал събира на едно място над 500 души [1]

Възможности за отсядане[редактиране | редактиране на кода]

Село Миндя се намира на 21 км от Велико Търново по пътя към град Елена. Всяка година организаторите предвиждат две къмпинг зони, отделени специално за гостите с палатки. Цялото събитие се охранява от полиция и частна охранителна фирма.

В селото се предлагат къщи за гости, а на около 15 км от Миндя се намира Комплекс „Ханче Боаза“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.cross-bg.net. Агенция Cross.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]