Мируша (парк)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Мируша“
Unseen Mirusha.jpg
Каньонът на Мируша при четвъртото езеро
Информация
Местоположение Клина, Малишево, Ораховац
Данни
Площ 55 580,70 ha
Построен 1982 г.

„Мируша“ (на албански: Mirusha / Mirushë; на сръбски: Мируша / Miruša) е регионален парк, разположен в централната част на частично признатата Република Косово, в източните равнини на Метохия.

Районът е образуван през 1975 г. като специален резерват с площ 19 021,55 хектара с решение на общините Ораховац и Клин.

Благодарение на природните си забележителности, специфичния ландшафт, както и разнообразието на растениия, през 1982 г. Мируша е обявен за регионален парк от пета категория (природоохраняема зона) според класификацията на IUCN с площ от 55 580,70 дка. Той е разположен на територията на три общини: Клина, Малишево и Ораховац.[1]

Година по-късно, през 1983 г., във връзка с хидроложката си и ландшафтна стойност, заливната зона на река Мируша също е взета под охрана като територия от трета категория (природна забележителност) в съответствие с IUCN. Площта ѝ е 1197,29 ha и принадлежи на общините Ораховац и Клина.[2]

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Парк Мируша е най-известен благодарение на каньона си, в който тече едноименната река, захранвана от редица карстови езера и водопади, разположени един зад друг в каскади.

Поради местната геоложката структура, която се състои от ултрабазови скали и утаечни образувания от юрския период и карбонати от долна и горна креда, река Мируша е създала каньон с дълбочина 200 m.[3]

По протежение на каньона се намират малки езера, които са свързани помежду си с водопади с височина до 21 метра – общо 12 водопади и 16 езера. Те се различават по форма и размер в съответствие с положението си, както и поради структурата и състава на варовиковите блокове. Каньонът е най-широк при последното езеро, а най-тясната му част е в района на четвъртото езеро, където неговата дълбочина между скалите достига максималната си стойност 200 m.[4][5]

География[редактиране | редактиране на кода]

Каньонът на Мируша

Природният регионален парк Мируша обхваща 55 580 дка на територията на общините Клина, Малишево и Ораховац в източните равнини на Метохия, централно Косово. Височината обикновено варира от 300 до 600 m. Георазнообразието на басейна на река Мируша също е важно природно наследство, свързано с геологията, геоморфологията и хидрологията, както и за образованието и туризма.

Биоразнообразие[редактиране | редактиране на кода]

Благодарение на умереноконтиненталния климат със средиземноморско влияние, районът е доста богат на биологични видове. Освен от климата, на богатството на биоразнообразието в района на парк Мируша оказва влияние и недостатъчното индустриално развитие на региона. Парковата зона се обитава от множество ендемични и стеноендемични видове.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Мируша (парк)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.