Михаил Костурски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Михаил
Μιχαήλ
православен духовник
Роден

Михаил (на гръцки: Μιχαήλ) е православен духовник, костурски митрополит на Охридската архиепископия от втората половина на XVI век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Управлението на Михаил в Костур е поставяно в различни години от някои изследователи - Гюстав Барди и Василиос Атесис отбелязват 1590 година, но без да посочат източника си, Джорджо Федалто отбелязва 1593 година, но също без да посочва източника си. Михаил е библиограф и в ръкопис на житието на Свети Спиридон оставя приписка, на която се подписва като костурски „архиепископ“ Михаил и в която отбелязва, че е от Кипър, че е преписал житието от ватикански ръкопис и че е подарил ръкописа на Константинос Катанеос, сиракузки монах от бенедиктинския манастир „Монте Касино“. Ръкописът е намерен в 1594 година във Венеция, в манастира „Сан Джорджо Маджоре“ и следователно днес е прието, че управлението на Михаил на костурската катедра е преди 1594 година.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Καρύδης, Σπύρος Χρ. Η μητρόπολη Καστοριάς τον 16ο και 17ο αιώνα. Προσθήκες και διορθώσεις στον επισκοπικό της κατάλογο // Μακεδονικά 35. Θεσσαλονίκη, 2005 – 2006. DOI:http://dx.doi.org/10.12681/makedonika.5. σ. 110 - 111. (на гръцки)
Софроний костурски митрополит
(преди 1594)
Нектарий