Михаил Сионидис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Михаил Сионидис
Μιχαήλ Σιωνίδης
гръцки революционер
Михаил Сионидис с брат си Дионисий
Михаил Сионидис с брат си Дионисий

Роден
1870 г.
Починал
1935 г. (65 г.)

Михаил Сионидис или Съюнидис или Сонидис (на гръцки: Μιχαήλ Σιωνίδης или Μιχάλης Σιωνίδης или Σωνίδης) e гъркомански капитан на гръцка андартска чета в Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Михаил Сионидис е роден през 1870 година в Богданци, тогава в Османската империя[1]. Работи за гръцката въоръжена пропаганда срещу ВМОРО в района на Гърчище, Гевгели и Дойран. Михаил Сионидис напада село Марвинци в началото на 1905 година като отговор на нападение на ВМОРО над Гърчище от есента на 1904 година. В сражението е ранен и се изтегля в Гевгели на лечение.

Поп Георгиос Сионидис от Богданци[2]

След края на Балканската война Михаил Сионидис напуска, окупираното от Сърбия, Гърчище и се мести в Мачуково. В къщата на Сионидис крал Константинос I установява главната си квартира по време на Междусъюзническата война. Михаил Сионидис е ранен в битките при Кукуш-Лахна, а през Първата световна война участва и в битката при Яребична и действа като разузнавач в тила на българската армия в района на Струмица.

За заслуги към Гърция Михаил Сионидис е награден със „Златен кръст за храброст“, „Военен кръст“ и „Възпоменателен медал на Македонската борба“.

След края на войната Михаил Сионидис, като председател на местен комитет, намира в близост до Мачуково останките на 9 евзони убити по времето на Междусъюзническата война. Мачуково е преименувано на Евзони през 1927 година, където и умира Михаил Сионидис през 1935 година[3][4].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония