Моника Ертл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Моника Ертл
Monika Ertl
Родена
Починала
12 май 1973 г. (35 г.)
ПсевдонимImilla
Семейство

Уебсайт

Моника Ертл (на немски: Monika Ertl, 1937, Мюнхен, Трети райх – 12 май 1973, Ел Алто, Боливия) е боливийска революционерка от немски произход. Дъщеря на оператора и режисьор Ханс Ертл.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Моника Ертл е родена в Мюнхен през 1937 г. След Втората световна война баща й, бивш „военен кореспондент“ в служба на нацистката пропаганда, емигрира в Боливия, където продължава да снима и става фермер. През 1953 г. семейството му се премества при Ханс Ертл. През 1969 г. Моника Ертл се омъжва, но скоро прекъсва всички връзки с боливийския елит и се присъединява към партизаните в Националната освободителна армия, останките от бунтовниците на Че Гевара. Тя започва връзка с Инти Передо, който скоро е убит в битка.

В Германия тя става известна като „отмъстителят на Че Гевара“ след убийството през 1971 г. на полковник Роберто Кинтанила Перейра, който по това време е бил консул в Хамбург. Той е замесен в убийството на Че Гевара и смъртта на Инти Передо. На мястото на инцидента е оставена бележка със слогана на ANO „Победа или смърт“.

На 12 май 1973 г. Моника Ертл попада в засада в Ла Пас и е убита от агенти на боливийското разузнаване. През това време тя участва в реорганизацията на Националната освободителна армия. Според Реджис Дебре, Моника Ертл също е подготвяла отвличането на стар познат на баща си, шефът на лионското Гестапо и нацисткия военнопрестъпник Клаус Барби (след войната той бяга в Боливия, където съветва местните сили за сигурност) през заповед за транспортиране на последния до Чили и по-нататък - за съдене от френското правосъдие.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Эртль, Моника“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​