Направо към съдържанието

Морска битка при Гуадалканал

Морска битка при Гуадалканал
Тихоокеански военен театър през Втората световна война
Дим се издига от два японски самолета, свалени при Гуадалканал на 12 ноември 1942 г. Фотографирани от американския кораб President Adams; корабът вдясно от тях е Betelgeuse.
Дим се издига от два японски самолета, свалени при Гуадалканал на 12 ноември 1942 г. Фотографирани от американския кораб President Adams; корабът вдясно от тях е Betelgeuse.
Информация
Период12 ноември 1942 – 15 ноември 1942
МястоГуадалканал, Соломонови острови
РезултатРешителна победа за Съюзниците
Страни в конфликта
Съюзници
Съединени американски щати САЩ
Австралия Австралия
Япония Япония
Командири и лидери
Съединени американски щати Уилям Холси
Съединени американски щати Даниъл Калаган
Съединени американски щати Уилс А. Лий
Япония Исороку Ямамото
Япония Нобутаке Кондо
Япония Хироаки Абе
Сили
1 самолетоносач
2 линейни кораби
5 крайцера
12 разрушителя
2 линейни кораба
8 крайцера
16 разрушителя
Жертви и загуби
2 крайцера
7 потънали разрушителя
36 унищожени самолета
1732 загинали
2 линейни кораба
1 крайцер
3 разрушителя
11 потънали транспортни плавателни средства
64 унищожени самолета
1900 загинали
Карта
Морска битка при Гуадалканал в Общомедия

Морската битка при Гуадалканал, понякога наричана също Трета битка при Остров Саво или в японските източници като Трета битка в Соломоново море, се състои на 12 – 15 ноември 1942 г.

Тя е решителната битка от серията морски сражения между Съюзниците (по-конкретно САЩ) и Японската империя по време на кампанията на остров Гуадалканал при Соломоновите острови. Действията включват комбинирани въздушни и морски схватки в продължение на четири дни, най-вече около Гуадалканал, и са следствие от японските усилия да изпратят подкрепления към сухопътните си войски на острова. В хода на битката са убити двама американски адмирали.[1]

Съюзническите сили правят десанта си на Гуадалканал на 7 август 1942 г. и превземат летището му, което се строи от японските строителни войски. Впоследствие японците правят няколко опита да си възвърнат летището, но всички те се провалят. В началото на ноември 1942 г. японците организират транспортен конвой, който да откара 7000 войници и провизии към Гуадалканал в опит да завземат летището.[1] Няколко японски кораба започват артилерийски обстрел срещу летището с цел да унищожат съюзническите самолети, които представляват заплаха за конвоя. Научавайки за изпратените японски подкрепления, американските сили предприемат въздушна и морска офанзива, целяща да попречи на японските сили да достигнат Гуадалканал и летището.

В последвалата битка, и двете страни губят множество кораби в две изключително интензивни схватки през нощта. Все пак, американците успяват да изтласкат японските бойни кораби, бомбардиращи летището. Съюзническите самолети потапят много от японските транспортни кораби, попречвайки им да достигнат острова. С това, битката осуетява последния голям опит на Япония да изтласка съюзническите сили от Гуадалканал и Тулаги. Резултатът от битката е стратегическа победа за САЩ и Съюзниците.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Battle of Guadalcanal // Encyclopædia Britannica, 30 юни 2020. Посетен на 31 август 2020.