Златен мост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Златен мост
Золотой мост
Изграждане на моста над залива Златен рог в напреднал етап
Изграждане на моста над залива Златен рог в напреднал етап
Основни данни
Предназначениепътен мост (6 ленти)
Пресичазалив Златен рог
Местоположение Владивосток, Приморски край, Русия
Технически данни
Конструкциявантов мост
Обща дължина1388 m
Ширина20,7 m
Височина226 m
Главен отвор737 m
Брой отвори9
Височина под моста64,25 m
История
Построен2008 – 2012 г.
Стойност19,9 милиарда рубли
Карта
43.1093° с. ш. 131.8962° и. д.
Местоположение в Приморски край.
Златен мост в Общомедия

Златният мост (на руски: Золотой мост; известен първоначално като Мост над залива Златен рог) е двупилонен пътен мост с вантова конструкция във Владивосток, Приморски край, Русия.

Мостът, намиращ се в центъра на града, свързва Първомайски район на юг с Ленински район на север. Той е 5-ият по дължина вантов мост в света с разстояние от 737 метра между двата пилона.

Строителството на моста започва на 25 юли 2008 г. и приключва официално на 11 август 2012 г., когато е тържествено открит. Построен е в рамките на подготовката на Русия за домакинството за 24-тата годишна среща на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, която се провежда през септември и октомври 2012 г. на Руския остров в южната част на града. До острова се стига по другия новопостроен мост, наречен Руски мост.

Протежението на Златния мост заедно с прилежащата инфраструктура е от улица Калининска до Гоголевската детелина, където се свързва с федералния път М-60 (Владивосток – Хабаровск).

Параметри[редактиране | редактиране на кода]

Изглед към обекта 1 година след началото на строителството
  • Обща дължина – 2,1 м
  • Дължина на протежението на моста заедно с подходите – 1388,09 м
  • Протежение между пилоните – 737 м
  • Двупилонен с вантова конструкция по ветрилна схема
  • Брой на основните опори – 14 (вкл. 2 пилона)
  • Широчина на платформата – 28,5 м
  • Ленти за движение – 6 (9,5 + 1 + 9,5 + 2 х 4,25 м)
  • Подмостов габарит – 64,25 м
  • Дължина на естакадните подходи – 335,3 м
  • Дължина на отсечките при пътните възли – 503,2 м
  • Дължина на тунела – 249,2 м
  • Покритие – асфалтобетон
  • Дължина на пилоните от ростверка – 226,25 м
  • Обща площ на благоустрояване -188 800 м2

Строителство[редактиране | редактиране на кода]

Уникалната архитектура на пилоните, 15 януари 2012

Строителството започва през юли 2008 година с разчет да бъде завършен до декември 2011 г. Срокът впоследствие е удължен до края на май 2012 г.

Сред най-сложните операции в хода на изграждането е монтирането на 234-тонните блокове от платформата над залива Златен рог. Превозвани са чрез баржи, които се позиционират точно под края на незавършения участък над водата. От там са издигани с дерик-кранове от 2-те страни и монтирани с максимална точност посредством заварки, болтове и ванти. При всеки закрепен блок крановете се местят напред чрез хидравлична система върху току-що поставения фрагмент, откъдето започват работа по следващия, докато не се „срещнат“ по средата. Дотогава трябва да са качили всеки по 52 блока, плюс 1 заключващ.

Цялата хоризонтална конструкция между пилоните се удържа от 192 ванти. Изграждането на вантовата система е поверено на френска фирма, с която е сключен договор за поставянето на до 200 различни позиции, необходими за нуждите на обекта. Същата компания участва и в строителните дейности на Руския мост в съседство, водещ до остров Руски.

Строителният екип работи по металните конструкции с високо темпо, като прилагат и метода на непрекъснатото бетониране. Архитектурата на пилоните във вид на крила на чайка е уникална за света.

Особено внимание се отделя на точността при изпълнението на работата по отношение на отклоненията, като стремежът е да се свеждат до нула. Изискванията за точността на изпълнението на платформата над водата и пилоните са строги, тъй като в противен случай би могло да се получи триене при вантите.

Геодезистите правят контролни точки в координатната система, зададени им от проектния институт. Получените данни се предоставят за проверка и анализ на съпровождащата инженерна група. След одобрение на параметрите на конструкцията и писмено потвърждение строителите могат да продължат с бетонирането по пилоните или поставянето на блокове.

Етап от бетонирането на тунела, 15 октомври 2008

Скоростта на вятъра понякога достига 25 – 28 м/с., което е повече от допустимото за работа на крановете. При тези условия работата по обекта се преустановява до неговото стихване.

За нуждите на проекта се строи и автомобилен тунел по открит способ, с дължина 249 метра. Габаритът му е 9 метра в посока (по 2 ленти).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]