Мотаун Рекърдс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мотаун Рекърдс
Motown logo.svg
Hitsville USA.jpg
Информация
Майчина
компания
Universal Music Group
Основана 14 април 1960 г.
Основател Бери Горди
Страна Флаг на САЩ САЩ
Официален сайт http://www.motownrecords.com/
Мотаун Рекърдс в Общомедия

„Мотаун Рекърдс“ (Motown Records) или само „Мотаун“ (Motown) е музикална звукозаписна компания (лейбъл), основана от Бери Горди и учредена като „Мотаун Рекърд Корпорейшън“ в Детройт, щата Мичиган. Датата на тяхното създаване е 14 април 1960 г.

Името представлява портманто от мотор и таун ('град' на английски), тъй като Детройт е известен с автомобилната си индустрия. В момента се помещава в Ню Йорк и е дъщерна фирма на „Юнивърсъл Мотаун Рипъблик Груп“ (Universal Motown Republic Group), която пък е дъщерна на „Юнивърсъл Мюзик Груп“ (Universal Music Group) фирма. Всички операции на компанията се водят под името „Юнивърсъл Мотаун Рекърдс“ (Universal Motown Records). Мотаун е вторият лейбъл на Горди; първият, „Тамла Рекърдс“, започва да функционира на 12 януари 1959.

„Мотаун“ има важна роля за расовата интеграция на популярната музика. През 60-те години името Мотаун се свързва с т.нар. „Мотаун Саунд“ ('звукът на Мотаун'), който е термин, обозначаващ соул музиката на Мотаун, съдържаща определено влияние от попа.

„Мотаун“ притежава или разпространява записи от над 45 дъщерни лейбъли, които се занимават с различни жанрове музика. Най-известни, обаче, са записите в жанровете ритъм енд блус, соул, хип-хоп и поп. Горди мести „Мотаун Рекърдс“ в Лос Анджелис през 1972 г. и до 1988 тя е независима компания. На 28 юни 1988 Горди продава компанията на „Ем Си Ей“ (MCA) и „Бостън Венчърс“ (Boston Ventures), които поемат пълното собственичество върху „Мотаун“ през 1991. После тя става собственост на „Полиграм“ — през 1994, и най-накрая на „Юнивърсъл Мюзик“, след като те се сдобиват с „Полиграм Груп“.