Музей „Писанка“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Музей „Писанка“
Основан2000 г.
Сайтhutsul.museum/pysanka
Карта Местоположение в Коломия
Музей „Писанка“ в Общомедия

„Писанка“ е музей за изписани яйца в град Коломия, Ивано-Франковска област, Западна Украйна. Той е част от Националния музей на фолклорното изкуство „Хуцулщина и Покутия“.

Музеят е открит на 23 септември 2000 г. Настоящата сграда на музея е построена през 2000 г. Преди това колекцията „Писанки“ се е помещавала в коломийската църква „Благовещение“.

Централната част на музея е във формата на яйце – писанка (украинско великденско яйце). Музеят е не само оформен като яйце (14 м височина и 10 м в диаметър), но и части от външната част и от вътрешната страна на купола са боядисани така, че да приличат на изписано яйце.

Това е единственият музей в света, посветен на изписаните яйца. Превърнал се е във визитна картичка на града. Обявен е за забележителност на съвременна Украйна през август 2007 г.

Музейна колекция[редактиране | редактиране на кода]

Към 2020 г. музеят притежава колекция от над 10 000 изписани яйца от различни части и области на Украйна. Освен с нови интерпретации, музеят разполага и с изящна колекция от по-стари писанки от Ивано-Франковска област, които датират от 19 и 20 век.

Има много експонати както за писанки, така и за други форми на украсени яйца от славянски страни (Беларус, Полша, Чехия) и от други земи (Румъния, Франция, Швеция, САЩ, Канада, Пакистан, Шри Ланка, Индия).

Другите експонати са свързани с писанската и гуцулската великденски традиции, както и други народни изкуства.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]