Мурска Собота

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мурска Собота
Murska Sobota
46.6586° с. ш. 16.1619° и. д.
Мурска Собота
Страна Словения
РегионПомурски
ОбщинаМурска Собота
Площ14 000 000 m²
Надм. височина190 m
Население12 387 души (2002)
Пощенски код9000
Официален сайтwww.murska-sobota.si
Мурска Собота в Общомедия

Мурска Собота (на словенски: Murska Sobota) е един от големите градове в Словения и център на Прекомурски регион. Градът е и административен център на община Мурска Собота.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Град Мурска Собота се намира в североизточната част на Словения, на 180 км североизточно от столицата Любляна. Най-близкият голям град е Марибор, отдалечен на 40 km.

Природни особености[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

Околностите на града са били населени още от праисторията. През ранното средновековие тази област е заселена от славяни, а през 11 век регионът пада под властта на средновековна Унгария. По-късно Мурска Собота става водещо пазарище в областта, откъдето идва и името му (събота бил пазарният ден).

В следващите столетия Мурска Собота попада под властта на Хабсбургите, но за разлика от други словенски градове, под унгарска власт. През 1918 г. влиза в състава на Кралството на сърби, хървати и словенци, по-късно прекръстено на Югославия, а днес е един от десетте най-големи града в Словения.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Към 2002 г. град Мурска Собота има 12 387 жители, което го поставя на десето място по население в страната. За разлика от други големи словенски градове, тук делът на несловенското население (най-висок от всички други републики на бивша Югославия) е много малък, а етническите словенци са преобладаващото население в града и региона.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Мурска Собота е традиционно средище на земеделската и занаятчийската дейност в целия Прекомурски регион, а индустрията също е добре развита.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Мурска Собота, официален уебсайт на община Мурска Собота (на словенски)