Мурска операция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мурска операция
Втора световна война
Информация
Период 29 март - 13 май 1945 г.
Място северно от река Драва
Резултат победа на България
Воюващи страни
Flag of Bulgaria.svg България Flag of German Reich (1935–1945).svg Третия Райх
Командири
генерал-лейтенант Владимир Стойчев неизвестен
Сили
Flag of Bulgaria.svg Първа българска армия
Red Army flag.svg 57-ма армия
неизвестни
Жертви и загуби
неизвестни неизвестни

Мурската операция е настъпателна операция на българската армия по време на участието на България във Втората световна война срещу войски на Третия райх, отбраняващи линията Кишбайом-Надкорпад-Нагятад-Хересне северно от река Драва. Проведена в периода 29 март до 13 май 1945 г. Целта на настъплението е да се прекрати използването от Вермахта на петролните извори в района на град Нагканижа.

Немските, унгарските и хърватските усташки войски създават три укрепени линии: първата - Ногбайон-Кишбайом-Нагятад-Харомфа, втората - укрепената линия Маргит и третата - Мурско средишче, Чаковец, Вараждин. Пред тях като естествена бариера минават река Мур и каналът Принципалиш.

Първа българска армия настъпва с основните си сили по десния си фланг, съвместно с 57-ма съветска армия, а с по-малка част от силите си осигурява левия фланг по река Драва. Вследствие на успешното настъпление на съветските войски, хитлеристките части южно от езерото Балатон се оттеглят, което облекчава настъплението на българите. Те овладяват първата отбранителна линия, след тежки боеве завземат и втората, форсират канала Принципалиш и река Мур и преминават в отбрана на линията Велики Ког-Ястребци до 7 май. На 7 май подновяват настъплението, преследват, доразгромяват и пленяват остатъците от Вермахта и на 13 май 1945 достигат подножието на Австрийските Алпи в околностите на Клагенфурт.