Мусалла

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Временна мусалла край Луксор
Джамия „Намазгох“ в Самарканд
Тази статия е за термина от исляма. За върха в Рила вижте Мусала.

Мусалла (на арабски: مصلى‎ – място за молитва; от „صلى“, салла – моля се) е термин от арабски произход с религиозно значение, означаващ място за молитва, обикновено на открито, извън джамия. То е с правоъгълна форма, посипано с чакъл или пясък, като има стена с михраб откъм страната на киблата – посоката към най-свещения за мюсюлманите град Мека, накъдето се обръщат при молитва. Според В. Тодоров-Хиндалов думата означава „окрито място, годно за молитва“, „каменна поставка в джамия, върху която се поставят мъртъвците“ и „високо място, откъдето мюезинът вика правоверните за молитва“.[1]

С времето в Средна Азия за понятието започва да се използва терминът намазгох (на таджикски: намазгоҳ) или намазга. Възприеман първоначално като синоним на джамия, придобива смисъл на празнична (извънградска) джамия, предназначена за молитва и жертвоприношение на големите празници Курбан байрам и Рамазан байрам. В градовете Бухара и Самарканд (Узбекистан) са изградени празнични джамии „Намазгох“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Делирадевъ, Павелъ. Мусала. Печатница Гладстонъ, 1936. с. 10. (на български)

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Большаков, Олег Георгиевич. Мусалла // Ислам: энциклопедический словарь. Москва, Наука, 1991. с. 174.
  • Гогиберидзе, Георгий Меджидович. Исламский толковый словарь. Ростов на Дон, Феникс, 2009. ISBN 978-5-222-15934-7. с. 266.
  • Нильсен В. А. Бухарский намазгох. Ташкент, 1950

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Мусалла“ и страницата „Musalla“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.